Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Z tikajícího odpadu vyrábí sochy za statisíce

Z tikajícího odpadu vyrábí sochy za statisíce
Dan Tanenbaum vyrábí sochy ze součástek starých hodinových strojků | zdroj: Profimedia

Když Dan Tanenbaum před lety vešel k hodináři a uviděl plný kbelík starých hodinových součástek, bylo mu jasné, že je musí zachránit. Vyrábí z nich steampunková umělecká díla, za která jsou lidé ochotni zaplatit až půl milionu korun!

Už dvacet let kanadský umělec sbírá historické hodinky, před pár lety se pustil i do sbírání součástek z těch zdánlivě bezcenných. Na bleších trzích, z pozůstalostí i od hodinářů vykupuje odpad, aby z něj vytvořil unikátní sošky. Jediná ručička nebo kolečko nezůstane nazmar, pro vše najde využití.

Nejdřív Tanenbaum zkusil z částí hodinek vyrábět manžetové knoflíčky, pak přešel na modely historických motorek. Jako člověk, který na motorce nikdy neseděl, sice nejednou "namontoval" třeba výfuk na opačnou stranu, ale nad svým novým koníčkem trávil hodiny. Ladil techniku, vymýšlel vychytávky, každá další motorka mu trvala kratší dobu.

Až si ho oslovili, aby vyrobil dětského robůtka ve tvaru králíčka. Před dvěma lety tak vyrobil první kolekci 15 miniaturních králíčků – prodali se za ani ne dvacet minut. Od té doby vyrobil další čtyři série.

Z hodinových součástek dokáže sestrojit prakticky cokoli, o jeho díla je zájem po celém světa a vystavuje je i Galerie současného umění Struck v Torontu. Hodinové sošky vyrábí Tanenbaum i na zakázku – pokud o nějakou máte zájem, stoupněte si do pěkně dlouhé fronty a připravte si částku v přepočtu od 7300 do 470 tisíc korun. 

Zdroje:
Profimedia, cjnews.com