Dnes je středa 3. července 2024., Svátek má Radomír
Počasí dnes 18°C Oblačno

Američané sestřelili čínský špionážní balon

Američané sestřelili čínský špionážní balon
Čínský balon nad Montanou. Pod balonem jsou vidět solární panely, které patrně napájí špionážní techniku. | zdroj: Profimedia

Stíhačka amerického letectva F-22 v sobotu nad Atlantikem sestřelila čínský balon, který je podle předpokladů Američanů vybavený špionážní technikou. Televizní záběry ukazují zásah a výbuch balonu.

Vojenské námořnictvo s pobřežní stráží po troskách balonu pátrá, což může trvat několik dnů, informuje agentura AP. Pole trosek je rozlehlé.

Balon se dříve pohyboval nad citlivými vojenskými objekty, například nad Malmstromovou leteckou základnou v Montaně, jednou ze tří v USA, kde se nacházejí strategické rakety. Příkaz k sestřelení vydal prezident Joe Biden. Pentagon doporučil balon sestřelit až nad oceánem, aby se předešlo možným škodám při dopadu na pevninu.

‚Bílý jestřáb‘ sestřelen

Střela ze stíhačky zasáhla balon 11 kilometrů od pobřeží státu Jižní Karolína. Akci sledovali obyvatelé z několika pláží.

„Balon, který (Číňané) používali ve snaze sledovat strategická místa na pevnině Spojených států, byl sestřelen nad americkými teritoriálními vodami,“ sdělil v prohlášení americký ministr obrany Lloyd Austin.

Na dalším videu je patrný pád zbytků balonu.

Americká vláda v pátek oznámila, že už několik dní pozoruje čínský špionážní balon ve vzdušném prostoru USA. Šéf americké diplomacie Antony Blinken kvůli tomu odložil cestu do Pekingu plánovanou na tuto neděli. 

Americký Úřad pro civilní letectví před zásahem stíhaček omezil letecký provoz nad státy Severní a Jižní Karolíny. Pobřežní stráž doporučila námořníkům, aby se svými plavidly okamžitě opustili vymezenou oblast.

Čína v reakci sdělila, že incidentu lituje, balon ale označila za meteorologický. Letěl ve výšce 18 kilometrů, jeho velikost experti přirovnávají ke třem školním autobusům.

Sestřelení balonu čínské vedení označilo za „vážné porušení mezinárodní praxe“ a pohrozilo „důsledky, které takový nepřátelský akt může mít“, píše agentura AP.

Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář označil za nepravděpodobné, že by čínský balon „zabloudil“ nad Spojené státy. „Přestože se stratosférický balon pohybuje ve velkých výškách, prostředí tam je relativně dobře známé, tedy i předvídatelné. Samozřejmě se může stát, že proudy atmosféry jdou směrem, který model nepředpokládá. Ale že by to bylo úplně nepředvídatelné, je velmi málo pravděpodobné,“ řekl v Horizontu ČT24.

„Čína by mohla použít jakoukoli jinou technologii, jako jsou satelity, aby Spojené státy špehovala. Balon měl jednoduše otestovat, jak Američané budou na takovou akci reagovat,“ cituje stanice BBC analytičku Marinu Mironovou z Centra vojenské etiky na londýnské King's College.

Experti citovaní stanicí CNN však upozorňují, že balony mají širší uplatnění. Dokážou zachytit elektronické signály, šifrovanou komunikaci či prověřit radarové systémy a jejich dosah. Také proto mají místo v době moderních špionážních technologií.

V pátek Pentagon informoval, že další špionážní čínský balon se vznáší nad Latinskou Amerikou. Jeho polohu neupřesnil.

______________________________________

Pod čarou: Američané zlikvidovali balon vyspělou technologií – stíhačka F-22 vypustila nadzvukovou střelu AIM-9. Komisaři Ledvinovi (Adéla ještě nevečeřela) k sestřelení balonu stačila jednodušší a méně destruktivní technika – prak, dar od přítele Messera.

Zdroje: