Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Putinův režim podplácel evropské politiky i aktivisty, upozorňuje investigativní skupina

Putinův režim podplácel evropské politiky i aktivisty, upozorňuje investigativní skupina
Poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček v roce 2018 na Mezinárodním ekonomickém fóru v Jaltě na Ruskem anektovaném Krymu. | zdroj: Profimedia

Kreml podplácel evropské politiky, včetně českých, aby zaujali vstřícnější postoje vůči Rusku. Používal k tomu utajovanou lobbistickou organizaci, řízenou z ruského parlamentu. Oznámila to na svém webu investigativní skupina OCCRP.

Obsáhlá zpráva skupiny vychází z analýzy stovek uniklých e-mailů.

OCCRP tvrdí, že e-maily z organizace Mezinárodní agentura pro současnou politiku vysvětlují fungování skrytého lobbingu Ruska v evropské politice. Podle ní byla řízena přímo zevnitř Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu.

Měli rozpočet na uplácení

Uniklá elektronická korespondence patřila parlamentnímu pracovníkovi Sargisi Mirzachanjanovi, který organizaci po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym vedl. S pomocí vybudované sítě analytiků, novinářů a dalších lidí pomáhal prosazovat zájmy Kremlu ve věci protiruských sankcí či anexe Krymu.

Podle investigativních novinářů Mirzachanjanova skupina nabízela evropským politikům peníze například za to, že ve svých zákonodárných sborech vznesou proruské návrhy. Krajně pravicovým, anebo levicovým aktivisty platila za publikaci prokremelských článků a organizovala cesty na Krym pro evropské politiky a podnikatele, přičemž hradila náklady.

V dubnu 2016 Mirzachanjan poslal spolupracovníkovi dokument, v němž bylo uvedeno devět evropských politiků z Rakouska, Německa, Itálie, Polska, ale i Česka, kteří se měli zúčastnit Jaltského mezinárodního ekonomického fóra i částky, které jim měly být vyplaceny.

Fóra se v letech 2016, 2017 a 2018 zúčastnil i bývalý český europoslanec Jaromír Kohlíček, který ve svých vyjádřeních pro ruská média opakoval ruský pohled na sankce a anexi ukrajinského poloostrova Krymu. V uniklých dokumentech je bývalý europoslanec za KSČM zmiňován v souvislosti s „honorářovou“ platbou 5000 eur (tehdy téměř 120 000 korun).

‚Zrušte sankce, zaplatíme‘

Zda Kohlíček skutečně odměnu od ruské lobbistické skupiny dostal, není podle serveru Investigace.cz možné ověřit, protože v roce 2020 zemřel.

OCCRP dále píše, že Mirzachanjanovi lobbisté měli rozpočet na to, aby přiměli evropské politiky navrhovat prokremelská usnesení či pro ně hlasovat.

Například plánovali, že italský senátor Paolo Tosato a rakouský poslanec Johannes Hübner, oba z krajně pravicových stran, předloží ve svých zákonodárných sborech rezoluci o zrušení sankcí proti Rusku.

Zdroje: