Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Afghánistán se probouzí do prvního rána po 20 letech bez amerických vojáků

Afghánistán se probouzí do prvního rána po 20 letech bez amerických vojáků
Taliban přebírá kontrolu nad letištěm v Kábulu a bere si zbraně, vybavení a uniformy po amerických vojácích poté, co armáda USA opustila Afghánistán | zdroj: Profimedia

Americké síly se v noci na dnešek definitivně stáhly z mezinárodního letiště v Kábulu. Afghánistán, opět ovládaný islamistickým hnutím Tálibán, se tak po 20 letech probouzí do prvního rána bez přítomnosti zahraničních vojáků na svém území.

Američané nočním odletem posledních letadel dodrželi termín odchodu k dnešnímu datu stanovený prezidentem Joem Bidenem. Ten před Američany o Afghánistánu promluví dnes.

USA do poslední chvíle evakuovaly své diplomaty a místní spolupracovníky, jejichž život je po změně režimu v Kábulu v ohrožení.

Během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji evakuováno přibližně 123 000 cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, oznámil v pondělí večer Pentagon.

Zatímco americké lety nadále pokračovaly také v pondělí, většina spojeneckých vojsk se chtěla stáhnout před odchodem Američanů a své evakuační operace již ukončila v předchozích dnech. Na podporu evakuační operace vyslaly Spojené státy do Afghánistánu dodatečných 6000 vojáků.

Poslední cestou pro odchod ze země bylo do dnešní noci kábulské mezinárodní letiště Hamída Karzaie. To bylo v pondělí terčem raketového útoku, ve čtvrtek se v blízkosti letiště odpálil sebevražedný atentátník. Světové společenství nyní vyzývá hnutí Tálibán, aby dodrželo své původní sliby a umožnilo emigraci těm, kdo z Afghánistánu chtějí odejít.

Tálibán už dříve oznámil, že po odchodu zahraničních vojáků oznámí svou představu o podobě nové vlády v zemi.

Zdroje: