Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Odveta za kábulský atentát: USA v Afghánistánu zabily plánovače IS

Odveta za kábulský atentát: USA v Afghánistánu zabily plánovače IS
Americké hlídky na kábulském letišti | zdroj: Profimedia

Spojené státy na východě Afghánistánu s pomocí dronu podnikly útok na údajného plánovače organizace Islámský stát (IS). Šlo o reakci na teroristický útok, při němž ve čtvrtek u kábulského letiště přišlo o život nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků.

„Bezpilotní letoun Reaper, který odstartoval z Blízkého východu, zasáhl radikála v autě, v němž seděl s dalším členem Islámského státu. Oba byli při úderu zabiti,“ prohlásil armádní mluvčí William Urban. „Nevíme o tom, že by si útok vyžádal nějaké civilní oběti,“ dodal. Washington se domnívá, že zabitý člen IS byl zapojen do plánování útoků proti Spojeným státům v Kábulu. Prohlášení ovšem neuvádí, zda se přímo podílel na čtvrtečním útoku u bran letiště.

Úder byl proveden v provincii Nangarhár východně od Kábulu, která je považována za baštu skupiny Islámský stát - Chorásán, afghánské odnože teroristické organizace IS. Předpokládá se, že se tam skrývá většina extremistů z řad této organizace, která je považována za nejnásilnější islamistickou skupinu v Afghánistánu a je nepřítelem Západu i Tálibánu.

Spojené státy úder provedly necelých 48 hodin po sebevražedném atentátu v Kábulu, k němuž se přihlásila právě skupina Islámský stát - Chorásán. Vzdušný útok proti IS je naplněním slibu amerického prezidenta Joea Bidena národu, že pachatelé atentátu na letiště se nebudou moci schovat. Zástupci Pentagonu v pátek potvrdili, že jsou připraveni na jakoukoli odvetnou akci, kterou prezident nařídí.

Americká vláda vydala v souvislosti se situací v Afghánistánu nové varování a vyzvala americké občany, aby se nezdržovali u bran kábulského letiště, protože hrozí další útoky. Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že nadále existují konkrétní, věrohodné hrozby proti letišti. Biden upozornil, že úder amerického bezpilotního letounu nebyl poslední.

Od poloviny srpna, kdy se moci v Afghánistánu ujal Tálibán, se ze země snaží přes kábulské letiště dostat tisíce lidí. V uplynulých dvou týdnech bylo z Kábulu evakuováno více než sto tisíc osob. Jsou mezi nimi převážně cizinci a jejich afghánští spolupracovníci. Spojené státy chtějí pokračovat v evakuacích do 31. srpna, ke kterému má skončit stahování amerických sil z Afghánistánu.

Zdroje: