Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Aktualizováno: Kábulské letiště se stalo terčem raketového útoku, evakuace pokračují

Aktualizováno: Kábulské letiště se stalo terčem raketového útoku, evakuace pokračují
V Kábulu vládne napjatá situace po čtvrtečním sebevražedném atentátu, který si podle místních médií vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků | zdroj: Profimedia

Kábulské letiště se dnes stalo terčem raketového útoku; střely zlikvidoval protiraketový systém a evakuace pokračují.

(AKTUALIZOVÁNO) K útoku se přihlásila afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát. K odpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát. „Bojovníci chalífátu zaútočili na mezinárodní letiště v Kábulu šesti raketami kaťuša,“ uvedla organizace na sociální síti Telegram.

Očití svědci podle agentury AP uvedli, že rakety zasáhly okolí letiště; slyšeli tři výbuchy a pak viděli záblesk na obloze, zatímco lidé prchali. Z místa byla slyšet vzápětí střelba, nebylo však jasné, kdo střílí. Americká vojenská transportní letadla nicméně pokračovala v evakuaci. Během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji evakuováno již více než 115 000 cizinců a jejich afghánských spolupracovníků. V neděli se dostalo do bezpečí zhruba 1200 lidí, oznámil dnes Bílý dům.

Evakuační operace mají být dokončeny do 31. srpna, což je lhůta pro stažení všech amerických vojáků včetně těch, kteří nyní zajišťují bezpečnost kábulského letiště. Prakticky všechny země s výjimkou USA již evakuace, zahájené po nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v polovině srpna, ukončily a podle amerického představitele citovaného agenturou Reuters již z Kábulu odletěli i klíčoví američtí diplomaté.

(8:26, původní zpráva) O útoku informovala agentura Reuters s odvoláním na amerického představitele, hovořícího pod podmínkou anonymity. Z jeho slov nebylo zřejmé, zda se podařilo sestřelit všechny rakety. Nicméně podle tohoto zdroje se první hlášení nezmiňují o případných amerických ztrátách.

O raketovém útoku byl podle Bílého domu informován americký prezident Joe Biden. "Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a personální šéf (Bílého domu) štábu Ron Klain informovali prezidenta o raketovém útoku na mezinárodní letiště Hamída Karzaiho,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Biden podle mluvčí Jen Psaki znovu potvrdil rozkaz velitelům, aby vynaložili veškeré úsilí k tomu, aby ochránili americké síly nasazené na místě.

V Kábulu vládne napjatá situace po čtvrtečním sebevražedném atentátu, který si podle místních médií vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát-Chorásán, která je nepřítelem Západu i Tálibánu.

Západní země na letišti dokončují evakuační operace, které byly zahájeny po nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v polovině srpna. Do bezpečí se dopravují hlavně cizinci a jejich afghánští spolupracovníci. Američtí vojáci se mají z Afghánistánu stáhnout k 31. srpnu.

Zdroje: