Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Životní zlom živnostníka: Končím s podnikáním. Dřu jen na daně

Životní zlom živnostníka: Končím s podnikáním. Dřu jen na daně
zdroj: Mediafax

PŘÍBĚH Poslední pověstnou kapkou se pro živnostníka Karla staly nedávné Otázky Václava Moravce. Arogance odborářského ekonoma Ungermanna, který nabádal, aby živnostníci šest let evidovali každou účtenku, zatímco v naší zemi nejsou zdaněny miliardy protočené v hazardu, ho přiměl k zásadnímu rozhodnutí. Už nebude dále podnikat.

Karel, provozující malý obchod na Chebsku, je přesvědčen, že vláda ani odboráři vlastně neví, jak těžký život dnes mají drobní živnostníci. Stále více doplácejí na jejich omyly, špatné reformy a na "děsivé" hospodaření státu. A to doslova.

„Už nevědí, jak by nám pustili žilou. Z půl milionu hrubého, který za rok vydělám díky tomu, že dřu od rána do večera, o sobotách, nedělích i svátcích a na vše jsem úplně sám, mi nakonec zůstane průměrná mzda. Více než polovinu zisku spolkne nájem, daň a DPH, sociální a zdravotní pojistné. Odboráři nás ale pořád považují za skupinu, která nic neplatí. Ale o velkých firmách, které zneužívají daňových rájů a o tom hazardu, kde se platí jen jakési korupční odvody, to se raději mlčí. To je nestydatost! Když jsem v zimě onemocněl s čtyřicítkami a musel ulehnout, nedostal jsem ani korunu, protože živnostník má nárok na nemocenskou až po 14 dnech nemoci. Zachází se s námi hůř než se zločinci. Proč nějaký placený odborářský tlachal mluví do živnostníků? Ať zkusí sám podnikat a pak uvidíme, jak bude uvažovat."

Celý článek na ParlamentniListy.cz