Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Žantovský: V atmosféře strachu se vládnout nedá, lidé vyjdou do ulic

Žantovský: V atmosféře strachu se vládnout nedá, lidé vyjdou do ulic
zdroj: Mediafax

Média o stávce informovala v rozporu s realitou, myslí si mediální expert Petr Žantovský. Podle něj byla situace v Praze medializována jako báječný den, ale ve skutečnosti vylidněná Praha svědčila o davové panice.

Sám se pak obává, že naštvání teprve přijde. Vystupování ministra financí Miroslava Kalouska pak prý bylo PR v logice: I negativní reklama je reklama.

Ve čtvrtek proběhla celostátní stávka odborových svazů v dopravě. Ačkoliv v Praze nejezdilo metro a z povrchové dopravy bylo v provozu jen několik procent z celkové kapacity, v televizích jsme mohli vidět spokojené Pražany, kteří si pochvalovali krásné počasí, poloprázdné ulice a minimální automobilový provoz.

Byla pohoda? Ne, panika 

Opravdu bylo vše tak pohodové? „Mně přišlo, že byl určitý rozpor mezi realitou a mediálním obrazem té věci, což bohužel bývá poměrně často. Rozhodně ten den pohodový nebyl. To je výraz, řekl bych, nebezpečné arogance," uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

„Poté, co se z obou stran, tedy z vládní i té odborové, vystřelí z mediálních houfnic, občané se vyděsí, polovina se jich z Prahy odstěhuje, polovina jich nejde do práce nebo do školy. Je to, dá se říci, davová panika, město osiří, zůstane prázdné, po ulicích jezdí jenom taxíky a cyklisté. Tak je naoko vše báječné. Ale to přeci není stav toho, že ta společnost je v báječném stavu, to je obraz toho, že ta společnost je v krizi," varuje Žantovský.

Celý článek na ParlamentniListy.cz