Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Gazdík přestal chválit: Polepšené VV? Nejsem naivní

Gazdík přestal chválit: Polepšené VV? Nejsem naivní
zdroj: Mediafax

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík si v den čtvrteční stávky odborů pochvaloval, jak protest stmelil vládu a dokonce jím často kritizované Věci veřejné prý začaly jednat konstruktivněji. Teď už je ale opatrnější.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ale z chvály zase ubral. Kromě toho popsal, jak si odboráři údajně představují výsledek vládních reforem.

...Ve čtvrtek proběhla celorepubliková stávka v dopravě? Podle komentářů mnoha politiků, které zastihla stávka v Praze, si pochvalovali nečekané uvolnění provozu? Jak jste vnímal akci odborářů vy osobně?

Uvolnění provozu například v Praze byla sice ta příjemná strana mince, ale neměla by odvádět pozornost od toho podstatného. A to je podle mě skutečnost, že pro stávku nebyl skutečný důvod. Jednání mezi odbory, vládou a zaměstnavateli o výsledné podobě reforem ještě probíhala a probíhat budou, v takové chvíli mi připadá stávka předčasná.

Odboráři v průběhu vyjednávání s vládními představiteli vycházeli opakovaně s prohlášeními, že s nimi není řeč, ministři prý vůbec neakceptují jejich návrhy. Proto neměli jinou možnost, než jít do stávky. Dalo se stávce v tomto předejít?

Není pravda, že vláda vůbec nezohledňuje požadavky odborů. Druhý pilíř penzijního systému nebude povinný (podle mého názoru je to škoda), o vzorci pro výpočet důchodového věku po roce 2040 se bude ještě jednat, stejně tak premiér podle mě připouští diskusi o důchodovém věku u některých specifických profesí. Většina požadavků odborů by se ale dala shrnout takto: nechceme jít později do důchodu, nechceme nic platit u lékaře, zkrátka nechceme žádné zásadnější změny. To, že takovým požadavkům pravicová vláda nemůže vyhovět, je myslím zřejmé.

Celý článek na ParlamentniListy.cz