Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Sobotka už pohřbil vládu: VV odejdou a bude po reformách

Sobotka už pohřbil vládu: VV odejdou a bude po reformách
zdroj: Mediafax

Předseda nejsilnější opoziční strany sociální demokracie Bohuslav Sobotka předpovídá vládě brzký konec. Uvedl to ve zprávě pro sobotní jednání širšího vedení ČSSD, kterou uveřejnil server iDnes.cz.

Sobotka se domnívá, že Věci veřejné budou chtít odejít z vlády, čímž by zamezily realizaci reforem a mohly by si znovu získat oblibu obyvatel.

Pokud VV ve vládě zůstanou, požadují ve vládě čtyři křesla. Premiér Petr Nečas jim nabízí post šéfa legislativní rady. Adeptem na tuto funkci je Karolína Peake. Další možností je, že by strana obsadila pozici vicepremiéra pro boj s korupcí, kterou nedávno odpustil Radek John.

Navzdory Sobotkovým prognózám o blízkém pádu vlády, koalice poslední dobou působí relativně soudržně. Podle slov zástupců koalice za stmelením vlády stojí především čtvrteční stávka odborů.

Od reforem nemůžeme čekat nic pozitivního

Sobotka ve zprávě kritizuje i vládní reformy, které byly kvůli tlaku veřejnosti upraveny a ztrácejí tak jakoukoli koncepci.

„Vláda sice ustoupila od povinného soukromého pilíře financování důchodů, ale stále na něm trvá s tím, že půjde o pilíř dobrovolný a budou do něj vyvedeny prostředky z veřejného, státem garantovaného pilíře. Od takového řešení se odvracejí i pravicoví ekonomové a podnikatelé," tvrdí Sobotka a dodává, že od reforem nemůžeme očekávat pozitivní změny.

ČSSD chce příští týden představit vlastní řešení reforem. Alternativu ČSSD uvedou například Vladimír Špidla nebo Zdeněk Škromach.