Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Trapas, ostuda či dobře zvládnutá mise? Co říkají politici na Zemanovu cestu do Ruska

Trapas, ostuda či dobře zvládnutá mise? Co říkají politici na Zemanovu cestu do Ruska
Zeman s Putinem v Moskvě | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman se v Moskvě zúčastnil oslav 70. výročí vítězství sovětské armády v boji s nacistickým Německem a sešel se i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Co na průběh Zemanovy cesty říkají čeští politici?

Zemanovu cestu hodnotí většinou kladně a jako vyváženou. Kriticky se k ní staví především zástupci TOP 09.

"Teď jsem na letišti v Praze, vracím se, a nevím jak to hodnotit, neboť nevím, co byl výsledek rozhovorů. Pan prezident říkal, že se bude zasazovat o to, aby Rusové splatili své dluhy, tak nevím, jestli nějaké peníze přivezl. Známe nějaký výsledek té návštěvy, nebo nic? Pokud není žádný výsledek, tak je to s odpuštěním pro kočičky, protože slíbil, že přiveze něco z těch dluhů, které jsou docela podstatné. Toto asi já opravdu nemusím hodnotit. Pak je výsledek jasný. Pokud jde i o další smysl návštěvy poklonit se padlým, tak zatímco paní Merkelová se zmínila, že to nebyli pouze Rusové, kteří padli, ale i Ukrajinci a Bělorusové, tak bych byl rád, kdyby se o nich také mluvilo," řekl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg

"Považuji tu cestu za užitečnou a s dobrým výsledkem, jak pokud jde o uctění památky osvoboditelů, tak z pohledu jednání s Vladimirem Putinem, které otevírá jak udržení energetické soběstačnosti, tak odbytu našich výrobků na území Ruské federace i celní unie," uvedl předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

"Jsem rád, že prezident Zeman nakonec uznal, co od počátku jako jediná říkala KDU-ČSL: že je v pořádku uctít padlé vojáky, ale ne účastnit se přehlídky. A že se stejně jako německá kancléřka setkal s ruským prezidentem, je dobře. Státníci spolu mají jednat," řekl místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

"Myslím, že se kolem toho dělá zbytečný rozruch. Bylo to v rámci oslav ukončení druhé světové války a vše ostatní by mělo jít stranou," reagoval předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

"Znám pouze dílčí informace ze sdělovacích prostředků, ale i podle nich bych hodnotil proběhlou cestu pana prezidenta jako vyváženou a úspěšnou. Zejména z pohledu politického a reprezentačního. Protože neznám výsledek jednání pánů prezidentů ohledně dluhu Ruské federace vůči našim firmám, nemohu tuto část návštěvy hodnotit," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.  

"Tu cestu nehodnotím, k hodnocení mám málo podkladů a zkušeností," reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Obviňovat ho, že je Putinův agent a že se hrbí před Kremlem, je scestné

"Hodnotím ji dobře. Prezident to udělal, jak to cítil – má na to od voličů mandát," uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

"Prezident tuto misi zvládl – poklonil se obětem rudoarmějců v boji s nacismem a stihl i jednání na některá pragmatická témata – ruské dluhy, setkání s Ficem a podobně. Současně se takticky vyhnul spekulacím, že figuruje v marketingu dnešní Putinovy armády, nezúčastnil se defilé vojsk Ruské federace. Obviňovat ho, že je Putinův agent a že se hrbí před Kremlem, je scestné. Českou republiku nijak nepoškodil," prohlásil místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Václava Votavy je správné, že český prezident v Moskvě uctil památku obětí druhé světové války, a tím i památku vojáků, kteří položili životy za naše osvobození. "Tím, že se nezúčastnil vojenské přehlídky, vyjádřil i postoj naší zahraniční politiky vůči Rusku. Řekl, že jde uctít mrtvé, ne živé. Vrcholní představitelé států mají spolu hovořit a o tom je i setkání s Putinem," pochválil prezidenta Votava.

"Vnímám to jako ostudu, která nás vyřazuje ze společnosti demokratických zemí. Pochvala od Putina rovná se trapas mezi slušnými politiky. Stejně i Fico. Dva politici jeli řešit utopický projekt Morava-Váh do Moskvy. Jak typické. Jenže Slováci mají alespoň Kisku. My Babiše a Sobotku," uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam hodnotí Zemanovu misi velmi pozitivně: "Pan prezident dodržel svůj slib sněmovně a současně vyjádřil úctu osvoboditelské armádě a všem obětem zvěrstev druhé světové války. Vše bez patosu a s důstojností, která k takovému aktu náleží."

Navazuje na jednání mezi Havlem a Gorbačovem

"Šlo o přátelské setkání, které svou náplní a filozofií navazuje na první jednání mezi panem prezidentem Havlem a panem Gorbačovem. Zejména jednání a slib o vyřešení pohledávek českých firem mě potěšil," okomentoval Zemanovu cestu poslanec ANO Stanislav Berkovec.

"Za situace, kdy Rusko okupuje území sousedních států, považuji Zemanovy kontakty s Putinem za naprosto nepřijatelné," uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Podle slov europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského cesta Zemana do Ruska nic nepřinesla a ani nepřinese. "Chápu tu cestu, hlavně symbolické uctění památky padlých vojáků, i když s jejím načasováním nesouhlasím. Tvrzení o možném ukončení sankcí bez návratu Krymu Ukrajině považuji za nesmysl," vysvětlil.

Poslanec KSČM Vojtěch Adam hodnotí cestu prezidenta do Moskvy pozitivně: "Uctění památky obětí války patří k elementární lidské slušnosti. Protože kdyby jich nebylo, nebyli bychom ani my. Mohu říci, že já bych při vojenské přehlídce, která k těmto oslavám neoddělitelně patří, na tribuně seděl."

"Zeman se dlouhodobě netají svou náklonností k Putinovi a jeho autoritářskému režimu, k tomu Putinovi, který se zase netají tím, že rozpad Sovětského svazu považuje za neštěstí. Nechť si tedy každý udělá obrázek sám, ke komu náš prezident vzhlíží a jaký obrázek o České republice tím ve světě utváří," říká poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Zeman ve společnosti Benjamina Netanjahua a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna

"Pokud jde o cestu prezidenta Zemana do Moskvy, tak myslím, že to patří k tomu lepšímu, co za poslední měsíce předvedl. Myslím si, že není špatné, že byl ve společnosti Benjamina Netanjahua a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, kteří byli oba dokonce i na té vojenské přehlídce. Takže cestu hodnotím kladně," řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

"Už ani polobotky nebyly vidět," komentoval setkání prezidentů poslanec KDU-ČSL Jiří Junek. Co tím chtěl naznačit, nechť si každý domyslí sám.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že podrobnosti jednání mu nejsou známé a komentářům nemá důvod věřit. "Projev pana prezidenta k veteránům, mě, pravda, nenadchl. Umí být 'lepší'. Ale kupříkladu hodnocení pana prvního místopředsedy TOP 09 Mirka Kalouska, které jsem slyšel v rozhlase, nelze za stavu duševní a fyzické pohody zase brát vážně. Nic nového pod sluncem," říká Koskuba.

"Bez setkání a jednání nelze řešit prkotiny. Natož současný euromalér. I když soudruzi europoslanci se toho času intenzivně a statečně zabývají ve své klasické omezenosti 'stěžejním' problémem igelitek, obávám se, že ukrajinská problematika by měla mít především přednost. Prostý lid bezesporu více uvítá, bude-li mít jednou možnost slavit 100 let od poslední války, než vypaří-li se i s igelitkami po jaderném úderu. Za tohle snad zahraniční cesty a jednání hlav států stojí. Soudím ostatně, že právě tohle je ta jejich pravá práce. Nenávistné kecy zvládne i primitiv. Jednání, to je politika, diplomacie. Dohodnout se pak, tak to už je fakt kumšt. Já sám mám přitom daleko raději kumštýře než packaly. A nestydím se za to," dodává Koskuba.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: