Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Cikrt o Rathovi: Notorický lhář, sprosťák a podvodník

Cikrt o Rathovi: Notorický lhář, sprosťák a podvodník
zdroj: Profimedia

Jaký je vlastně člověk David Rath? „Báli se ho lidi v komoře, báli se ho lidi na ministerstvu, báli se ho lidi ve zdravotnictví a také a na krajích,“ zhodnotil někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt bývalého hejtmana Středočeského kraje. Cikrt v rozhovoru ParlamentníchListů.cz nejenže Ratha nazval lhářem a podvodníkem, ale má i za to, že jej policie podezírá právem. Ne snad kvůli mamonu, ale především proto, že měl rád moc a tou se nechal opojit tak dalece, že jej připravila o postřeh.

Dalo by se říci, že oba dva mají zcela rozdílné názory na to, jak by mělo zdravotnictví fungovat. Ovšem zatímco někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt má za to, že Rath vlastně zničil sám sebe, naopak Rath si podle něj takovou myšlenku asi vůbec nepřipouští. Podle Cikrta je totiž Rath tak vysoce přesvědčený o své chytrosti, že by jej nikdy nenapadlo, že jej může policie nejenže sledovat, ale dokonce i lapit.

„Notorický lhář, sprosťák a podvodník - silná, ale doložitelná označení - byl léta letoucí čitelný a průzračně odpudivý. Každý, kdo s ním kdy přišel do styku, nemohl mít pochybnosti. David Rath byl pořád stejný, nepřetvařoval se, nehrál si na dobráka. Jak je tedy možné, že v první lize české politiky zůstal tak dlouho? Důvodů je víc,“ napsal nejprve Cikrt pro web Neviditelný pes.

Později tato slova v trochu jiné modifikaci použil i pro ParlamentníListy.cz. „Je s podivem, že u novinářů býval Rath oblíben. Myslím, že je to hlavně proto, že je zásoboval svými bonmoty a tím se pak dostal na titulní strany. Ovšem právě tím byl u novinářů v určitém hájemství. Vždy se mávlo rukou nad tím, že je to hulvát, ale vždy řekl něco zajímavého a tak to byl vděčný subjekt pro spolupráci, který to také uměl moc dobře využívat,“ začal sypat na konto Davida Ratha Cikrt.