Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Šéfka MMF chce spolupracovat s asijskou bankou. USA jí za to netleskají

Šéfka MMF chce spolupracovat s asijskou bankou. USA jí za to netleskají
Lagardeová chce spolupracovat s asijskou rozvojovou bankou | zdroj: Profimedia

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová na ekonomickém fóru v Číně prohlásila, že její organizace chce spolupracovat s Asijskou bankou pro investice do infrastruktury (AIIB), vedené Čínou. Její prohlášení ale vzbuzuje rozpaky, zejména v USA. 

Asijská rozvojová banka má více než 30 členů a její aktivity jsou podobné činnosti Mezinárodního měnového fondu. Cílem banky je především podpora rozvoje Asie a jednotlivých regionů. Do banky se přitom zapojují i některé západní země. O členství už požádala Francie, Velká Británie, Německo, Itálie a Nový Zéland. Lagardeová avizovala, že MMF v asijské rozvojové bance vidí partnera pro investiční projekty v Asii a pro spolupráci na financování infrastruktury v některých asijských regionech. Představitelka MMF si navíc pochvalovala otevřenost čínského ekonomickém fóra pořádaného v Pekingu. 

Proti aktivitám Asijské banky se dlouhodobě vymezují Spojené státy. Těm vadí sílící vliv Pekingu a obávají se toho, že organizace nebude ve svých aktivitách zohledňovat sociální otázky a problematiku životního prostředí, jak navenek proklamuje. Bílý dům naposledy za snahu připojit se k asijské rozvojové bance kritizoval Velkou Británii, která byla první západní zemí, která vyjádřila přání se k bance připojit. 

Zdroje:
BBC