Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Nezletilý islamista chtěl vyhodit do vzduchu vídeňské nádraží

Nezletilý islamista chtěl vyhodit do vzduchu vídeňské nádraží
Čtrnáctiletý terorista půjde v Rakousku na dva roky do vězení | zdroj: Profimedia

Rakouský soud poslal na dva roky do vězení 14letého Rakušana tureckého původu. Chlapec je vinný z teroristického spiknutí včetně plánovaného bombového útoku na vídeňské vlakové nádraží Westbahnhof, uvedl britský server BBC.

I přes nízký věk chlapci, který se ke všemu přiznal. hrozilo až pět let vězení. Soudce mu udělil dvouletý trest, z toho prvních osm měsíců nepodmíněně. Žalobce si nechal lhůtu na rozmyšlenou, takže rozsudek zatím není pravomocný.

Podle soudu byl v kontaktu s lidmi napojenými na organizace Islámský stát a Al-Káida a chtěl se prý na straně džihádistů připojit k bojům v Sýrii. Mladíka policie zadržela loni v říjnu, když se snažil nakoupit chemikálie pro výrobu výbušniny, která měla být odpálena ve Vídni na nádraží.

Policie hocha, kterému bude brzy 15 let, sice po pár týdnech propustila, ale začátkem roku byl opět vzat do vazby, když se snažil mezi řady islamistů naverbovat dvanáctiletého chlapce.

Odsouzený se narodil v Turecku, do Rakouska se přestěhoval v roce 2007. Jeho rodiče se rozvedli a matka ho vychovávala sama. Když začala tušit, že syn koketuje s islámským radikalismem, snažila se tomu podle rakouských médií zabránit tím, že ho loni poslala za jeho strýcem do Německa.

Zdroje:
BBC