Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Na co policie potřebuje tisíce nových strážníků

Na co policie potřebuje tisíce nových strážníků
Policie ČR plánuje v nejbližších čtyřech letech přijmout čtyři tisíce dalších policistů | zdroj: Profimedia

Skoro to vypadá, jako kdyby Česko bylo policejní stát. Aspoň tedy pokud se podíváme na počty policistů. Policie přitom chce posily. Žádá o celé čtyři tisíce nových strážníků do roku 2020. K čemu jí budou, když kriminalita v Česku rok od roku klesá?

Zatímco v roce 2013 policie zaznamenala 325 tisíc kriminálních činů, o rok později to bylo 288 tisíc a loni dokonce 247 tisíc. Z policejních statistik navíc vyplývá, že více než polovina oddělení řeší v průměru méně než jeden trestný čin denně.

Řídit se jen statistickými údaji ale policejní prezident Tomáš Tuhý odmítá a chce, aby byla policie dostupná každému občanovi v Česku, i když je v dané oblasti nižší trestná činnost. Nízká čísla navíc můžou znamenat i velké množství neodhalených zločinů, jak upozorňuje policie. 

Česko v současné době patří mezi evropské státy s nejvyšším počtem policistů na hlavu. Na jednoho českého policistu připadá 258 občanů. V rámci posledního mezinárodního srovnání z roku 2012 mělo sousední Německo průměr 329 lidí na policistu, v Polsku jich bylo dokonce 395.

Policie si přesto stěžuje, že má málo strážníků na to, aby mohla na všech 521 obvodních a místních odděleních zajistit 24hodinový provoz. Jen necelá třetina oddělení  v současné době dokáže fungovat nonstop.

Strážci pořádku navíc rozšířením svých řad chtějí zlepšit dojezd hlídek. Jako ideální časový limit vidí v budoucnu dojezdový čas do 10 minut, přitom v současné době zásahové jednotky nejsou leckdy schopny dojet i do dvou hodin.

Celkové náklady plánovaného posílení se odhadují kolem 8,3 miliardy korun. Polovina částky půjde na platy, za zbytek peněz se koupí nové vybavení. V plánu je například zavedení dvoučlenných prvosledových hlídek, které mají být vybaveny balistickými vestami, štíty a dlouhými zbraněmi.

Zda policie dostane posily, o něž žádá, závisí na rozhodnutí vlády. Pokud to posvětí, současných 40,5 tisíce policistů doplní další čtyři tisíce. V současné atmosféře posilování bezpečnosti napříč Evropou kvůli zvýšené teroristické hrozbě a imigrační krizi ovšem lze očekávat, že návrh získá potřebný souhlas.

Zdroje:
Vlastní