Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Mánie děsivých klaunů dorazila i do Evropy. Proč z nich jde takový strach?

Mánie děsivých klaunů dorazila i do Evropy. Proč z nich jde takový strach?
Z klaunů jde někdy strach. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Horor od Stephena Kinga To zná snad každý, stejně jako postavu šíleného Jokera z Batmana. A i když třeba klauni z nemocnic jsou "hodní", mnoho lidí z nich trpí panickou hrůzou – coulrofobií, na níž se veze i hloupá zábava, kdy lidé v maskách děsí veřejnost. Co za strachem z postav, které mají lidi bavit, stojí?

Začalo to před pár měsíci jako nevinná zábava, které se v létě rozšířila napříč Spojenými státy a v posledních týdnech "přeskočila" i do Velké Británie. Lidé oblečení v maskách strašidelných klaunů, leckdy s hororovými doplňky, jako jsou třeba mačety nebo velké nože, straší kolemjdoucí. Číhají na temných místech, poblíž škol a parků nebo se plíží se pod okny a doufají, že vyděsí co nejvíce lidí.

Policie řeší desítky až stovky telefonátů denně, ke všem případům ale musí hlídky vyjíždět, protože hloupého šílenství zneužívají nejen vtipálci, ale i skuteční kriminálníci. Blížící se Halloween tak americké policisty děsí, protože prodej masek klaunů (zejména těch v "hororové verzi") láme rekordy. Navíc se na fenomén děsivých masek nabalují další bizarnosti, třeba jako lovec klaunů v převleku Batmana.

Kromě pár přepadených lidí se jednou z prvních obětí epidemie stal maskot řetězce McDonald’s a problémy mají i nemocniční klauni, kteří mají rozveselovat nemocné děti. V atmosféře vyvolaného všeobecného strachu by dobrý úmysl pacienty spíš vyděsil.

Jsou strašidelní jako zombie

I když si klauny spojujeme s žertem a zábavou pro děti, málokdo k nim má vyloženě pozitivní vztah. Někteří lidé dokonce trpí fóbií, tedy coulrofobií. Zda za ni může trauma z narozeninové oslavy v dětství nebo zhlédnutí několika hororů s vraždícími klauny, nehraje roli.

Podle psychologů ale fakt, že nám přijdou klauni děsiví, až tak překvapivý není. Asi nejznámější je vysvětlení z pera zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Ten přišel v eseji nazvané "The Uncanny" (podivný nebo také nepřirozený) s objevem, že slovo "podivný" je v mnoha jazycích podobné frázi "důvěrně známý".

Podle psychologa Stevena Schlozmana, který přednášel na Harvardské lékařské fakultě psychologii hororů, to Freud myslel tak, že podivné je to, co důvěrně známe, ale je tak trochu mimo. To je i důvod, proč bytosti mající téměř lidskou podobu – třeba jako zombie – vyvolávající v lidech pocit strachu. A to právě klaun vypadající lidsky, ale s výrazně namalovaným obličejem, splňuje.

Strach je instinktivní

Psychiatr Chris Heath, který je členem Americké psychoanalytické asociace, na to má poněkud jiný názor. Dobře známým prvkem děsivosti není podle něj něco, s čím jsme se dobře obeznámili, ale potlačený pocit z dětství.

Freud považuje naši reakci na děsivost jako primitivní boj, spíš než za racionální. I když je jeho teorie sporná, neurologické studie ukázaly, že strach v mozku vyvolává reakce na nižších úrovních, takže jde skutečně o instinktivní reakci.

Není se tak co divit, že americká a britská policie řeší jeden vyděšený telefonát za druhým, protože se bojí, že na ně chtějí zaútočit psychopatičtí zabijáci. Ostatně nebylo by to poprvé, co si psychicky narušení jedinci vybrali k vraždění převlek klauna.

Asi nejznámější je případ Johna Waynea Gacyho známého jako "klaun zabiják". Gacy si přivydělával jako klaun na dětských oslavách v Chicagu a mezi lety 1972 a 1978 sexuálně zneužil a zavraždil nejméně 33 mladých mužů. V roce 1980 byl odsouzen k trestu smrti a v roce 1994 ho popravili. 

Zdroje:
The Telegraph, QUARTZ