Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zlých robotů se nebojte, strach byste měli mít spíš z 'hodných'

Zlých robotů se nebojte, strach byste měli mít spíš z 'hodných'
Terminátor 2: Den zúčtování. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Novozélandská společnost Touchpoint vyrobí nejnaštvanějšího robota na světě. Bát se ho však nemusíte, říkají odborníci. Zato hodní roboti prý představují větší riziko. 

Touchpoint investuje do zlého robota na půl milionu dolarů a hotovo chce mít do konce letošního roku. Jeho úkolem bude pomoct firmám lépe chápat naštvané klienty.

Přestože na první pohled může naštvaný robot leckoho vyděsit, důvody k obavám však nejsou na místě. Do jeho paměti nahrají vývojáři miliony rozhovorů s nespokojenými klienty a robot je bude umět napodobit. Zjednodušeně řečeno, bude to robot, který štěká, ale nekouše.

"Proč máme strach z naštvaného člověka? Protože může napáchat hlouposti. Roboty nebudou nikomu vyhrožovat vraždou nebo psát desítky zlých tweetů. Nic z toho, čeho je schopný naštvaný člověk, nenapáchají. Jedině, že by je k tomu naprogramovali," vysvětluje oxfordský futurolog Stuart Armstrong.

Zato strach z hodných robotů nebo přesněji robotů neprojevujících žádné emoce není úplně mimo mísu. Evoluce totiž naučila lidi, jak čelit především známým hrozbám. Zato s neznámem si poradit příliš neumíme, takže roboti naprogramovaní na to, aby nedávali najevo emoce, mohou hypoteticky představovat reálné riziko.

"Pokud tu máme robota, který je naštvaný v klasickém lidském smyslu, poradíme si s ním daleko lépe než s robotem, který neprojeví žádné naštvání, ale jehož úmysly jsou nebezpečné," dodává Armstrong.

Zdroje:
The Telegraph