Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Havel nese odpovědnost za vraždění dětí. Poslankyně udeřila

Havel nese odpovědnost za vraždění dětí. Poslankyně udeřila
Václav Havel | zdroj: tisková zpráva

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se na vzpomínkové akci na bombardování Srbska ostře opřel do exprezidenta Václava Havla. Co na to říkají jeho kolegové politici?

V pražské Mostecké ulici se před budovou velvyslanectví Republiky Srbsko v neděli sešli občané a zapalovali svíčky za oběti, které zabily bomby NATO. Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna zde řekl, že Václav Havel se kvůli podpoře takzvaného humanitárního bombardování, při kterém umírali nevinné děti a civilisté, smaží v pekle.

Lze odpustit zabité děti?

„Před čtrnácti lety jsme se tu touto dobou spontánně sešli, někteří plakali. Nebyl to ale pláč ze strachu, byl to pláč z naštvání. Nikdo jsme nechtěli věřit tomu, že se může stát něco takového téměř v 21. století. Nějaké politické rozhovory v Rambouillet, to byla přece jen taková hra. Slobodan Milošević před soudem v Haagu, to byla také jen taková hra,“ vzpomínal Jaroslav Foldyna.

„24. 3. 1999 dopadly bomby a rakety na civilizovanou zemi uprostřed Evropy, půl miliardy lidí ze států sdružených v NATO začalo bombardovat desetimilionový kulturní národ. Asi ho chtěli zatlačit do země... Ale copak ty děti, které umíraly, to se dá odpustit? Dneska by bylo Milici Rakić sedmnáct let, kdyby ji nezabila kazetová bomba vyrobená v USA. Mluvčí NATO Jamie Shea na to tehdy říkal, že je to jen taková kolaterální chyba, tak doufám, že až ho budou smažit v pekle, řeknou mu, že vyšší teplota je jen chyba u teploměru,“ řekl dále.

Zmínil ale i exprezidenta Havla. „Někteří už se v pekle smaží, třeba ti, co říkali, že to je pouze humanitární bombardování. Pro někoho možná, protože asi neměl rodinu a děti. Pro toho, koho nezajímají obyčejní lidé, to možná humanitární je, ale pro nás to bylo něco hrozného,“ narážel na postoje tehdejšího českého prezidenta Václava Havla.

Faleš a zrada ideálů demokracie

Zdroje: