Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Důvěra Čechů v prezidenta Zemana je na historickém minimu, ukázal průzkum

Důvěra Čechů v prezidenta Zemana je na historickém minimu, ukázal průzkum
Důvěra lidí v Zemana klesla od října o 24 procent | zdroj: Isifa.com

Zatímco v říjnu prezidentu Miloši Zemanovi důvěřovalo 58 procent obyvatel České republiky, v prosinci jeho podpora klesla na pouhých 34 procent, což je nejméně od jeho nástupu do úřadu. Nejdůvěryhodnější jsou po obyvatele starostové a obecní zastupitelstva celkově, ukázal průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

"Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM," tvrdí autoři průzkumu.

Oproti listopadu si výrazně pohoršila i Poslanecká sněmovna, které obecně lidé důvěřují nejméně. Věří jí jen 29 procent lidí. S třiceti procenty na tom není dobře ani Senát.

Největší důvěru mají Češi v komunální politiky, obecnímu zastupitelstvu důvěřuje 62 procent dotázaných.

Celkově je však s politikou v zemi spokojeno pouhých 15 procent lidí, nespokojenost vyjádřilo 49 procent dotázaných, zbytek neví. "Spokojenější s politickou situací jsou častěji mladí lidé do 29 let, respondenti s dobrou životní úrovní a příznivci ANO a KDU-ČSL. Vyšší nespokojenost naopak častěji vyjadřují dotázaní se špatnou životní úrovní, lidé starší 60 let a voliči KSČM," upřesnilo CVVM.

Centrum zkoumalo i to, zda lidé důvěřují například ombudsmanovi nebo Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Druhému jmenovanému důvěryhodnost v průběhu let pomalu stoupá, zatímco v roce 2010 kontrolorům důvěřovalo 35 procent lidí, letos je to o 20 procent víc.

Průzkumu, který se konal od 1. do 8. prosince, se zúčastnilo 1005 lidí starších 15 let. 

Zdroje:
Vlastní