Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Desítky nabídek, nevyšla žádná. Sociolog prchá do Holandska. Smutný to případ

Desítky nabídek, nevyšla žádná. Sociolog prchá do Holandska. Smutný to případ
zdroj: Profimedia

Filip Procházka z Olomouce už dva roky nemůže najít žádnou práci. Má magisterský titul. Vystudoval sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, a tak by si mnohý mohl myslet, že je takříkajíc za vodou. Ale opak je pravdou. Nejen, že nemůže najít uplatnění odpovídající jeho kvalifikaci, ale nechtějí ho ani v dělnických oborech.

„Když jsem na gymnáziu přemýšlel o studiu na vysoké škole, vybíral jsem obor, který by mě bavil a který by mi v budoucnu nabídl širokou škálu uplatnění a zajistil dobře placenou a zajímavou práci. Sociologie se proto jevila jako vhodná volba, protože ta mé požadavky splňovala," prozradil sedmadvacetiletý Filip.

Společnost se neobtěžovala odpovědět

Studium sociologie rozvíjí schopnosti, které lze využít v mnoha různých oborech. Kromě možnosti uplatnění v agenturách zabývajících se sociologickými průzkumy, v neziskovém sektoru nebo státní správě, může absolvent tohoto oboru nalézt zaměstnání také v oblasti marketingu a public relations, managementu, politice či ekologii. V rámci studia absolvent získá nejen teoretické znalosti, ale i mnoho praktických dovedností jako je tvorba dotazníků, provádění výzkumů nebo práce s různými sociologickými databázemi. 

Takto bývá profil absolventa sociologie nejčastěji charakterizován. Realita je ale úplně jiná. Alespoň pro Filipa. „Za poslední dva roky jsem oslovil řadu různých institucí a soukromých firem po celé České republice. Reagoval jsem na desítky nabídek pracovních příležitostí. K samotnému pohovoru mě však pozvali pouze třikrát. Občas mi přišel email, ve kterém mi poděkovali za zájem s tím, že dali přednost někomu jinému. Většinou se však dotyčná společnost vůbec neobtěžovala s nějakou odpovědí," popsal své dosavadní zkušenosti s hledáním zaměstnání.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.