Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nečasova lhostejnost vede k výbuchům. Psal jsem to dávno, pění Kocáb

Nečasova lhostejnost vede k výbuchům. Psal jsem to dávno, pění Kocáb
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Za situaci na Šluknovsku mohou všichni, majorita, menšina, úřady. Alespoň podle bývalého ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába. Jak u členů majority, tak i u členů romské menšiny by se dalo dost věcí dělat lépe, říká Kocáb. Za hlavního viníka však považuje vládu.

Nadace Michaela Kocába iniciovala Šluknovskou výzvu, která vládu vybízí k činnosti: „Situace ve Šluknovském výběžku je alarmující. Vyhrocené vztahy mezi Romy a majoritou vedou ke ztrátě sociálního smíru a nutí odpovědné orgány k přijímání rychlých, represivních opatření," upozorňují autoři výzvy na různé návrhy a tendence posílat do Šluknovska více represivních složek a i případné volání po zásahu armády.

Podle Nadace Michaela Kocába je však důležitější dlouhodobá práce na integraci romské menšiny. Tu však vláda nedělá: „Uvědomujeme si, že zaručení pocitu bezpečí pro všechny je v této chvíli prvořadým úkolem veřejné správy. Nesmíme ale zapomínat, že podstata problému tkví v dlouhodobém neuplatňování systémových řešení odstraňujících příčiny sociálního vyloučení. Pokud vláda ČR nebude tyto problémy řešit systémově, vyskytne se podobná situace jako na Šluknovsku i na jiných místech ČR."

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.