Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

12 nominací pro Odcházení? To je vtip, zlobí se Štěpánek

12 nominací pro Odcházení? To je vtip, zlobí se Štěpánek
zdroj: Mediafax

Odcházení prvního polistopadového prezidenta Václava Havla v sobotu obdrželo 12 nominací na cenu Český lev. Nelze se divit, že tento nebývalý úspěch vzbudil pozornost. Problém však je, že byl zapříčiněn možná jen tím, že autor tohoto filmu již není mezi námi a otázkou je, zda je to to nejvhodnější kritérium pro hodnocení. Nesvědčí spíše o zvláštním postoji filmové akademie?

Dlouholetý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a někdejší kandidát ODS do Poslanecké sněmovny Petr Štěpánek glosuje nominace na České lvy, které se udělovaly v sobotu. Stejně jako řada jiných komentátorů se pozastavuje nad tím, že Odcházení prvního polistopadového prezidenta Václava Havla získalo 12 nominací. Svůj kritický text uveřejnil autor na svém webu.

Takové patolízalství, to si Havel nezaslouží

Štěpánek si všímá faktu, že Odcházení nezískalo nominaci snad jen v kategorii nejlepšího dokumentárního filmu. Přitom by si podle něj tuto nominaci film zasloužil ze všech nejvíc. Dokumentuje prý totiž patolízalství, ale nejen patolízalství členů filmové akademie.