Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

EU odsoudila násilnou smrt běloruského aktivisty Bandarenky

EU odsoudila násilnou smrt běloruského aktivisty Bandarenky
Běloruští demonstranti si připomínají násilnou smrt Ramana Bandarenky | zdroj: Profimedia

Evropská unie odsoudila smrt běloruského aktivisty a umělce Ramana Bandarenky, který ve čtvrtek zemřel v nemocnici poté, co jej zbili a zadrželi v Minsku. Unie zároveň pohrozila přijetím dalších sankcí. V reakci na aktivistovo úmrtí vyšly v Bělorusku do ulic tisíce lidí. Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská oznámila vznik "lidového tribunálu", který by měl jednou soudit současný režim.

Jednatřicetiletý malíř Bandarenka byl podle informací portálu Tut.by brutálně zadržen v Minsku poblíž svého bydliště neznámými maskovanými muži, kteří přijeli strhnout červeno-bílé fáborky na plotě v barvách vlajky symbolizující protirežimní protesty. Bandarenka vyšel z domu, aby zjistil, co se děje. Aktivista byl později převezen do nemocnice, kde ho lékaři několik hodin operovali. Po celou dobu byl v bezvědomí.

Na místo jeho zatčení, které se stalo symbolem opozice a podle toho bylo překřtěno na "náměstí Změn", po Bandarenkově smrti proudí davy lidí, kteří sem přinášejí květiny, umělcovy fotografie a zapalují zde svíčky. Tisíce Bělorusů vytvářely v několika městech lidské řetězy solidarity, a snažily se tak uctít umělcovu památku. Stovky lidí se rovněž sešly u katedrály, kde se konala mše za mrtvého Bělorusa.

Svjatlana Cichanouská, vůdčí osobnost běloruské opozice, řekla, že Bandarenka se stal "nevinnou obětí hrozného systému". Zároveň oznámila vytvoření "lidového tribunálu", který by měl v budoucnu soudit Lukašenka a jeho režim. "Naše země se definitivně proměnila v místo trestného činu. Prohlašuji Alexandra Lukašenka a jeho spolupachatele teroristickou organizací, která musí nést zodpovědnost za své zločiny," uvedla na sociální platformě Telegram Cichanouská, která žije v litevském exilu. Slíbila přitom amnestii členům bezpečnostních složek, kteří nahlásí zločiny svých kolegů.

Prezident Lukašenko vyjádřil rodičům Bandarenky soustrast a prohlásil, že nařídil vyšetřovacímu výboru, aby jeho smrt "férově a objektivně" vyšetřil. Současné protesty proti svému znovuzvolení opět označil za nelegální a přirovnal je k takzvaným barevným revolucím, při kterých byli svrženi vůdci některých postsovětských zemí. "Každá barevná revoluce činí stát slabším a lidi chudšími," pronesl.

Běloruský vyšetřovací výbor tvrdí, že Bandarenka měl kromě úrazů také otravu alkoholem. Informaci o přítomnosti alkoholu v krvi však popírají lékaři záchranné služby a zpráva o Bandarenkově stavu při příjmu, informuje server Tut.by.

Vyšetřovací výbor ale na sociální síti Telegram uvedl, že policisté se vydali na místo, protože dostali zprávu o tom, že zde došlo k rvačce. Na místě pak objevili muže s úrazy a příznaky opilosti. Muže posléze dopravili na služebnu, aby věc vyjasnili. Když se jeho stav začal zhoršovat, zavolali prý záchranku. U dotyčného byla kromě úrazů údajně konstatována intoxikace alkoholem a přesná příčina smrti se vyšetřuje.

Jeden z lékařů záchranné služby ale Tut.by sdělil, že Bandarenka žádný alkohol v krvi neměl. Portál také získal zprávu napsanou při příjmu, v níž se uvádí, že měl v krvi nula promile etanolu.

Bandarenkova smrt je podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella "výsledkem skandálních a hanebných kroků běloruských úřadů". Borrellův mluvčí také uvedl, že Evropská unie je připravena k dalším sankcím. EU již dříve přijala sankce proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, jeho synovi a 53 dalším lidem z jejich okolí. Postihla také ministry a čelné představitele policie, kterým připisuje odpovědnost za násilné potlačování protirežimních protestů po zpochybněných srpnových prezidentských volbách.

Zdroje: