Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zemřela Mary Quantová - módní návrhářka, která se proslavila minisukněmi

Zemřela Mary Quantová - módní návrhářka, která se proslavila minisukněmi
Mary Quantová na snímku z října 1963 | zdroj: Profimedia

Zemřela britská módní návrhářka Mary Quantová, která představila světu minisukně a svými modely pomáhala utvářet uvolněný životní styl šedesátých let. Bylo jí 93 let.

Kromě minisukní Quantová ve světě módy prorazila geometrickými střihy, plastovými plášti, kabelkami na dlouhém pásku přes rameno a barevnými punčocháči, které příhodně doplňovaly její minimodely. Znalci tvrdí, že její vliv na vývoj módy se dá srovnat s vlivem skupiny Beatles na populární hudbu.

„Je nemožné přecenit přínos, který Quantová pro módu měla. Reprezentovala radostnou svobodu módy šedesátých let a byla novým vzorem pro mladé ženy,“ uvedlo dnes Muzeum královny Viktorie a prince Alberta (V&A).

Z dílny módní návrhářky vycházely modely, které byly vtipné, hravé a provokativní, což přitahovalo hlavně mladé ženy. Výrazně barevné šaty s jednoduchými střihy se staly uniformou celé jedné generace a symbolem nové éry po chudých poválečných letech.

S minisukněmi Quantová sice nepřišla jako první, ale pomohla je zpopularizovat, stejně jako šaty bez rukávu nebo zástěrové a pouzdrové šaty.

Zdroje: