Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Slovensko zakázalo zpracování a prodej ukrajinského obilí, jsou v něm zakázané pesticidy

Slovensko zakázalo zpracování a prodej ukrajinského obilí, jsou v něm zakázané pesticidy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Slovensko zakázalo zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí, toto zboží a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. V kontrolovaném obilí byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví.

Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan už ve středu řekl, že slovenské úřady zjistily zvýšený výskyt zbytků pesticidů v zásilce pšenice o hmotnosti 1500 tun, která byla dovezena z Ukrajiny. Slovenští veterináři zdravotně závadnou pšenici odhalili v mlýnu na jihu země. Bratislava tuto informaci zařadí do evropského systému rychlého varování pro potraviny RASFF.

Nově také všechno obilí a mouka z Ukrajiny, které už jsou na Slovensku, bude podrobeno kontrole. Samotný dovoz ukrajinského obilí ani výrobků z něj není na Slovensko zakázán, ministerstvo ale import nedoporučilo.

V Česku se podle středečního oznámení Státní zemědělské a potravinářské inspekce zatím neobjevil problematický vzorek pšenice dovezené z Ukrajiny.

Ukrajina, která je jedním z největších světových vývozců obilí, začala využívat při vývozu této komodity alternativní trasy po blokádě svých černomořských přístavů v souvislosti s ruskou invazí z konce loňského února. Levná ukrajinská pšenice pak skončila také na trzích ve středoevropských zemích, na což si stěžovali místní zemědělci.

Zdroje: