Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Ve věku 81 let zemřela britská módní návrhářka Vivienne Westwoodová

Ve věku 81 let zemřela britská módní návrhářka Vivienne Westwoodová
Vivienne Westwoodová v roce 2006 s Řádem britského impéria | zdroj: Profimedia

Zemřela britská módní návrhářka Vivienne Westwoodová. Uznávané rebelce a kritičce establishmentu, která hrála klíčovou roli v punkovém hnutí 70. let 20. století, bylo 81 let. Proslavily ji bundy pocákané sprejem, spínací špendlíky, žiletky, zipy nebo psí obojky. Podílela se i na tvorbě image kapely Sex Pistols.

„Vivienne Westwoodová dnes zemřela v klidu a v okruhu své rodiny v Claphamu v jižním Londýně. Svět potřebuje lidi, jako je Vivienne, aby se změnil k lepšímu,“ oznámil její módní dům na twitteru. Příčinu smrti neuvedl.

Její manžel a kreativní partner Andreas Kronthaler uvedl: „Budu pokračovat s Vivienne v mém srdci. „Pracovali jsme až do konce a dala mi spoustu věcí, v nichž můžu pokračovat,“ dodal.

Módní kariéra Westwoodové začala v 70. letech 20. století s nástupem punku. Její dlouhé působení však pokračovalo i po odeznění vlny tohoto žánru a vyvrcholilo řadou triumfálních přehlídek v Londýně, Paříži, Miláně a New Yorku.

Byla známá také jako aktivistka a na přehlídková mola přenášela témata, na kterých jí záleželo, například klimatické změny. Loni v létě se například nechala zavřít do ptačí klece, aby podpořila zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, kterému hrozilo vydání z Británie do USA.

V roce 2006 jí bývalá královna Alžběta II. udělila za zásluhy o módu druhý nejvyšší stupeň Řádu britského impéria. 

profimedia-0545721994 Vivienne Westwoodová během demonstrace na podporu Juliana Assange | zdroj: Profimedia

Zdroje: