Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 21°C Dešťové přeháňky

Zemřela bývalá první dáma USA Rosalynn Carterová

Zemřela bývalá první dáma USA Rosalynn Carterová
Rosalynn Carterová. | zdroj: Profimedia

Ve věku 96 let v neděli zemřela bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová, manželka někdejšího prezidenta Jimmyho Cartera.

Její smrt oznámilo středisko Carter Center, které oba manželé založili.

Po prezidentském mandátu svého manžela, kterého v roce 1980 porazil ve volbách Ronald Reagan, se Carterová zabývala především dobročinnými aktivitami v USA a ve světě.

Bývalá první dáma trpěla v posledních letech demencí a její zdravotní stav se postupně zhoršoval. Tento týden začala ve svém domě čerpat hospicovou péči. Tu má od února i její 99letý manžel.

Carterovi byli nejdéle žijícím prezidentským párem. Manželi byli od roku 1946. „Rosalynn byla mým rovnocenným partnerem ve všem, co jsem dokázal,“ sdělil v prohlášení k manželčině smrti Jimmy Carter.

Svého manžela doprovázela i za jeho prezidentského mandátu v letech 1977 až 1981. Podle pamětníků měla během vlády svého muže nezvykle silnou pozici, díky které si vysloužila od zaměstnanců v Bílém domě přezdívku spoluprezident.

Účastnila se zasedání kabinetu, vyjadřovala své názory k nejžhavějším tématům a zastupovala svého manžela na zahraničních cestách.

Po odchodu z Bílého domu se zabývala dobročinností, například usilovala o zlepšení dostupnosti bydlení či lepší péči o duševní zdraví. Její aktivity podle agentury Reuters přispěly k udělení Nobelovy ceny za mír jejímu manželovi v roce 2002.

Zdroje: