Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 17°C Polojasno

Izraelci ukazují videa z nemocnice Šífa, na kterých jsou tunely a unesení lidé

Izraelci ukazují videa z nemocnice Šífa, na kterých jsou tunely a unesení lidé
Izraelští vojáci v Gaze. | zdroj: Profimedia

Izraelská armáda v neděli oznámila, že v podzemí nemocnice Šífa v Pásmu Gazy nalezla tunel dlouhý 55 metrů. Tunel dokazuje, že ozbrojenci z Hamásu měli pod nemocnicí své vojenské zázemí, píše server The Times of Israel.

Tunel se nalézá zhruba deset metrů pod povrchem a na jeho konci jsou obrněné dveře. „Tento druh dveří používá teroristická organizace Hamás, aby zabránila vstupu našich jednotek do svých velitelských stanovišť a podzemních struktur,“ píše na svém webu izraelská armáda.

Hamás dlouhodobě popírá, že má své vojenské základy v nemocnicích.

Izraelská armáda také zveřejnila videa, o který tvrdí, že pochází z bezpečnostních kamer v nemocnici. Podle izraelských expertů jsou na snímcích dva lidé, které unesli ozbrojenci hnutí Hamás při útoku ze 7. října. Jeden z nich je nepálský a druhý thajský občan.

Izraelci rovněž publikovali svou rekonstrukci posledních dnů života devatenáctileté vojačky jménem Noa Marciano, jejíž tělo nalezla u nemocnice Šífa. Na základě zprávy patologa a zjištění tajných služeb se armáda domnívá, že byla zabita příslušníkem hnutí Hamás přímo v nemocnici.

Největší nemocnici v Pásmu Gazy od soboty opustilo několik tisíc pacientů, lékařů i lidí, kteří tam nalézali úkryt. V zařízení zůstávají tři stovky pacientů, které nebylo možné zatím převést, a několik desítek zdravotníků, píše agentura Reuters.

Nemocnici navštívil v sobotu tým Světové zdravotnické organizace (WHO) v sobotu. Největší zdravotnické zařízení v Gaze a jeho okolí se podle jeho delegátů stalo „zónou smrti“.

V neděli začali zdravotníci evakuovat zhruba tři desítky předčasně narozených dětí. Děti byly převezeny na jih Pásma Gazy a v pondělí bych se jich měla ujmout egyptská porodnice u hraničního přechodu Rafáh.

Zdroje: