Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Aktualizováno: Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi | zdroj: Profimedia

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi dnes zemřel v milánské nemocnici San Raffaele, kde byl od minulého pátku hospitalizován kvůli zápalu plic a chronické leukémii. Předsedovi strany Vzhůru, Itálie (Forza Italia), miliardáři a zakladateli největší italské mediální společnosti Mediaset bylo 86 let.

Berlusconi vedl stranu, která je součástí pravicové koalice premiérky Giorgii Meloniové, a byl senátorem. I když sám neměl ve vládě žádnou úlohu, jeho smrt pravděpodobně v následujících měsících destabilizuje italskou politiku, píše agentura Reuters.

Italský ministr obrany Guido Crosetto na twitteru napsal, že Berlusconiho smrtí končí jedna éra a dodal, že po něm zůstane „obrovské prázdno“. „Měl jsem ho moc rád. Sbohem, Silvio,“ dodal Crosetto. Italský vicepremiér a ministr infrastruktury a dopravy Matteo Salvini Berlusconiho v prohlášení označil za „velkého muže a velkého Itala“.

Silvio Berlusconi byl nejdéle sloužícím italským premiérem navzdory skandálům kolem večírků plných sexu či obvinění z korupce. K nastartování i pokračování dlouhé politické kariéry tento mediální magnát využil své televizní sítě a ohromné bohatství, čímž vyvolával jak obdiv, tak nenávist, napsala agentura AP.

Pro obdivovatele byl trojnásobný premiér schopný a charismatický státník, který se snažil Itálii pozvednout na světové scéně. Pro kritiky byl populistou, který hrozil podkopat demokracii tím, že politickou moc používal jako nástroj k obohacení sebe a svých podniků.

Jeho přátelství s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ho dostalo do roztržky s premiérkou Meloniovou, která je zastánkyní Ukrajiny. V září loňského roku v den jeho 86. narozenin, v době pokračující ruské agrese na Ukrajině, poslal Putin Berlusconimu přání všeho nejlepšího a 20 lahví vodky. Berlusconi se pochlubil, že mu oplatil italským vínem.

Bývalý premiér Matteo Renzi připomněl Berlusconiho rozporný odkaz ve vzkazu na twitteru: „Silvio Berlusconi se zapsal do dějin této země. Mnozí ho milovali, mnozí ho nenáviděli. Ale všichni musí uznat, že jeho vliv na politický život, ale také na ekonomiku, sport a televizi neměl obdoby.“

O Berlusconiho zdraví se intenzivně mluvilo od letošního dubna, kdy lékaři poprvé přiznali, že se potýká s chronickou leukémií. V předchozích letech ho limitovaly zejména problémy se srdcem - v roce 2016 postoupil operaci srdeční chlopně. V roce 2019 ho lékaři operovali kvůli neprůchodnosti střeva a rok později skončil v nemocnici po nákaze koronavirem.

Berlusconi byl více než tři dekády jednou z hlavních postav italské vysoké politiky a opakovaně zastával post premiéra, kterým se stal poprvé v roce 1994. Jeho politický vliv ochabl po roce 2013, kdy ho Senát zbavil mandátu, protože byl odsouzen za daňové podvody.

Jeho podnikatelské impérium nyní čeká nejistá budoucnost. Berlusconi nikdy veřejně neurčil svého nástupce ve vedení firmy Media for Europe (MFE), jakkoli se očekává, že po jeho smrti bude hrát prominentní roli nejstarší dcera Marina. 

Putin na Berlusconiho vzpomíná jako na blízkého přítele a vynikajícího politika

Ruský prezident Vladimir Putin dnes zesnulého italského expremiéra Silvia Berlusconiho označil za drahého a moudrého přítele a vynikajícího politika. Ocenil jeho údajnou schopnost vyvážených rozhodnutí.

„Pro mě byl Silvio blízký člověk a skutečný přítel. Vždy jsem upřímně obdivoval jeho moudrost a jeho schopnost přijímat rozvážná, prozíravá rozhodnutí i v těch nejsložitějších situacích,“ uvedl Putin ve své kondolenci.

Přátelství Berlusconiho s Putinem se projevilo například v září loňského roku v den jeho 86. narozenin, tedy v době pokračující ruské agrese na Ukrajině. Putin tehdy Berlusconimu poslal přání všeho nejlepšího a 20 lahví vodky. Berlusconi se pochlubil, že mu dárek oplatil italským vínem.

Jako přítele dnes Berlusconiho označil i maďarský premiér Viktor Orbán, jehož vláda jako jediná v Evropské unii udržuje navzdory ruské invazi na Ukrajinu zejména obchodní kontakty s Moskvou. „Odpočívej v pokoji, můj příteli,“ napsal na twitteru Orbán a připojil fotografii, na níž je zachycen s Berlusconim, kterého popsal jako „velkého bojovníka“.

Dlouholetý nizozemský premiér Mark Rutte na twitteru napsal, že Berlusconiho odchodem Itálie přišla o silnou osobnost. „Byl prvním italským premiérem, s nímž jsem spolupracoval. Budu si ho pamatovat jako výrazného a zaníceného politika,“ napsal Rutte. Britský ministerský předseda Rishi Sunak uvedl, že „Berlusconi zanechal značnou stopu v italské politice po několik desetiletí“.

„Vyjadřujeme italskému lidu a italské vládě svou soustrast,“ uvedl mluvčí německé vlády Wolfgang Büchner na dnešní vládní tiskové konferenci. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že ji zpráva o Berlusconiho úmrtí zarmoutila. „Vedl Itálii v době politických změn a od té doby pokračoval v utváření své milované země,“ napsala na twitteru.

Kondolence přišly i z Izraele či Vatikánu. „Silvio byl velkým přítelem Izraele a vždy nás podporoval,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Papež František v telegramu označil Berlusconiho za „protagonistu italského politického života, který se s energickým temperamentem ujal odpovědnosti za veřejnost“. 

V Itálii Berlusconimu prokázali úctu i jeho dlouholetí političtí soupeři. Bývalý šéf Evropské komise a italský expremiér, křesťanský demokrat Romano Prodi uvedl, že si Berlusconiho pamatuje jako politického lídra, který měl „velký vliv na život naší země“. Podobně se vyjádřila i nynější italská premiérka Giorgia Meloniová, která zesnulého politika označila za jednoho z nejvlivnějších mužů italských dějin.

Evropský tisk zdůrazňuje kontroverzní stránky Berlusconiho osobnosti a politiky. Vyzdvihuje zejména jeho svůdný populismus. „Na Silviu Berlusconim bylo všechno falešné: Jeho vlasy i jeho sliby. Přesto byl volen a opětovně volen,“ napsal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. Agentura DPA dokonce Berlusconiho označila za „otce všech populistů“.

Berlusconi bude mít státní pohřeb ve středu v milánském dómu

Státní pohřeb Silvia Berlusconiho se uskuteční ve středu v milánském dómu. Smuteční obřad začne v 15:00 SELČ. Mezi hosty se očekává italský prezident Sergio Mattarella. Podle zdrojů, na které se odvolává ANSA, bude dnes Berlusconiho tělo převezeno do jeho vily v Arcore nedaleko Milána.

ANSA původně informovala, že tělo bude od úterka vystaveno v produkčním centru Berlusconiho televizní společnosti Mediaset ve městě Cologno Monzese, aby se památce mohla přijít poklonit veřejnost. Poté, co milánská policie lokalitu prohlédla, ale agentura informovala, že se tak nestane kvůli obavám o veřejný pořádek.

Jako milánský dóm bývá označována katedrála Narození Panny Marie, což je po vatikánské bazilice Svatého Petra druhý největší chrám na Apeninském poloostrově. Jde také o jeden z největších kostelů na světě. 

Zdroje: