Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zemřel ruský módní návrhář Valentin Judaškin

Zemřel ruský módní návrhář Valentin Judaškin
Valentin Judaškin | zdroj: Profimedia.cz

Ve věku 59 let zemřel přední ruský módní návrhář Valentin Judaškin. Stalo se tak jen dva dny poté, co zemřel nejznámější módní návrhář z dob Sovětského svazu Slava Zajcev.

Judaškinovy návrhy poutaly v minulosti pozornost na mezinárodních módních přehlídkách, sportovních akcích i v armádě. Proslul pestrými a zdobnými modely, které byly v ostrém kontrastu se strohostí sovětské módy. Navrhl mimo jiné oblečení pro členy ruského olympijského týmu na hrách v roce 1994 a 1996.

Později vytvořil uniformy pro ruskou armádu, které však byly po uvedení v roce 2008 kritizovány jako nevhodné pro ruské chladné počasí. Judaškin se bránil tím, že výrobci jeho návrh upravili použitím laciných náhražek kvalitních materiálů.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes v souvislosti s Judaškinovou smrtí uvedl že prezident Vladimir Putin vyjádřil politování nad odchodem osobnosti, která „se významně podílela na rozvoji ruského umění v zemi i na propagaci ruské kultury v zahraničí“.

Loni v březnu byla z programu pařížského týdne módy stažena Judaškinova virtuální přehlídka, protože podle organizátorů neodsoudil ruskou invazi na Ukrajinu zahájenou několik dní předtím.

Judaškinovi byla v roce 2016 diagnostikována rakovina ledvin a minulý týden byl podle médií hospitalizován. Zpráva o návrhářově úmrtí přišla jen dva dny poté, co zemřel Judaškinův někdejší mentor a nejznámější módní návrhář z dob Sovětského svazu Slava Zajcev.

Ve věku 85 let zemřel ruský módní návrhář Slava Zajcev

Slava Zajcev byl světově uznávanou osobností módního průmyslu a proslavily jej zejména šaty se zářivými motivy tradičních ruských šátků. Za svou kariéru vytvořil více než 1000 modelů, kromě návrhářství též maloval a psal verše. Vytvořil také kostýmy pro více než dvě desítky divadelních her a filmů.

profimedia-0081068638 Slava Zajcev | zdroj: NGUYEN PHUONG THAO / MAFRA / Profimedia

Podle ruského nezávislého listu Novaja Gazeta Evropa byl Zajcev v neděli odpoledne převezen do nemocnice s žaludečním krvácením a na jednotce intenzivní péče později zemřel. Podle téhož zdroje byla v roce 2016 Zajcevovi diagnostikována Parkinsonova choroba, posléze částečně ochrnul a nemohl se bez pomoci hýbat.

Zajcev oblékal i sportovce na olympijské hry a navrhl uniformy pro ruské milice. Ty se však prý realizovaly jen částečně. V roce 1962 mu úřady zakázaly jeho první kolekci pracovního oblečení pro dělnice se sukněmi inspirovanými květinovými motivy tradičních ruských šátků a s pestrobarevnou obuví. Kolekce ale vzbudila zájem západních médií. V roce 1963 Paris Match jako první časopis na Západě představil Zajceva jako průkopníka sovětské módy. Kvůli jeho kontaktům se západními návrháři ho ale sledovala KGB a nesměl opustit zemi.

Tehdejší Československo bylo jedinou zemí, kam mohl cestovat. V roce 1976 vystavoval návrhy bižuterie v Jablonci nad Nisou, Brně a Karlových Varech, na jaře roku 2003 se do Čech vrátil s přehlídkou divadla-módy.

Mezi jeho nejznámější kolekce patří 1000 let pádu Rusi, Agónie perestrojky ze sezóny 1990-1991, Tisící výročí ruského baptismu a Nostalgie krásy. Navrhoval též pro bývalou ženu ruského prezidenta Vladimira Putina Ljudmilu.

Zdroje: