Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřel Michael Gambon, představitel Brumbála z Harryho Pottera

Zemřel Michael Gambon, představitel Brumbála z Harryho Pottera
Daniel Radcliffe a Michael Gambon | zdroj: Profimedia

Zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, představitel ředitele Brumbála ve filmové sérii o čaroději Harrym Potterovi. Oceňovaný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici. Bylo mu 82 let.

„Michael, milovaný manžel a otec, zemřel pokojně v nemocnici se svou ženou Anne a synem Fergusem po boku. Prodělal zápal plic,“ uvedla rodina a požádala o respektování soukromí.

Rodák z Dublinu odjel za prací do Londýna. Věnoval se ochotnickému divadlu a uspěl v konkurzu do Londýnského národního divadla Old Vic, kde spolupracoval s Laurencem Olivierem.

Gambon si získal renomé zejména jako shakespearovský herec, později se věnoval i natáčení pro rozhlas a televizi a také filmovým rolím. Získal mimo jiné čtyři ceny BAFTA a nominace na ceny Emmy a Zlatý glóbus za ztvárnění amerického prezidenta Lyndona Johnsona v televizním filmu Cesta do války a za roli otce v televizní adaptaci románu Jane Austenové Emma.

Diváci ho mohou znát i ze snímku Petera Greenawaye Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec, z filmu Roberta Altmana Gosford Park či z oscarového dramatu Králova řeč, kde hrál panovníka Jiřího V. Největší proslulost mu ale zajistilo účinkování v roli ředitele kouzelnické školy v Bradavicích. Převzal ji od Richarda Harrise, který byl profesorem Brumbálem v prvních dvou dílech Harryho Pottera, ale v říjnu 2002 zemřel na rakovinu. Gambon hrál celkem v šesti filmech o kouzelnickém učni.

„Ze zprávy o úmrtí Michaela Gambona na nás padá smutek. Fanouškům Harryho Pottera z celého světa udělal obrovskou radost svým humorem, laskavostí a důstojností,“ napsal na instagramu jeho herecký kolega Ralph Fiennes, který ve filmové sérii hrál roli Voldemorta. „Každý den natáčení rozsvítil svou srdečností a rošťáctvím. Jako dítě mě uchvátil a stal se pro mě vzorem v tom, jak si v životě užít legraci i trochu výstřednosti,“ uvedl na stejné sociální síti herec Rupert Grint, představitel Rona Weasleyho.

Pro divadlo přestal Gambon pracovat v roce 2015 a zdůvodnil to svým pokročilým věkem, kvůli kterému už si nezvládal pamatovat obrovské porce textu. Na filmovém plátně se ale objevoval dál, například v životopisném snímku Judy, který měl premiéru v roce 2019. 

Zdroje: