Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ve věku 89 let zemřel americký herec a režisér Alan Arkin

Ve věku 89 let zemřel americký herec a režisér Alan Arkin
Alan Arkin ve snímku "Čekej do tmy" | zdroj: Profimedia

Ve věku 89 let zemřel americký herec, dramatik, producent, zpěvák, kytarista a skladatel Alan Arkin. V roce 2006 získal Oscara za roli dědečka užívajícího heroin ve filmu Malá Miss Sunshine. O jeho úmrtí informoval server Variety s odvoláním na prohlášení Arkinovy rodiny.

„Náš otec byl jedinečně nadaná přírodní síla, a to jak coby umělec, tak jako člověk. Milující manžel, otec, dědeček a pradědeček. Zbožňovali jsme ho a bude nám nesmírně chybět,“ napsali jeho synové Adam, Matthew a Anthony ve společném prohlášení.

Alan Arkin se objevil v řadě filmů, byl čtyřikrát nominován na Oscara a v roce 1963 získal nejvyšší broadwayské ocenění, cenu Tony, za roli ve hře Enter Laughing.

Arkin nejprve působil jako zpěvák a kytarista ve skupině Tarriers, se kterou nazpíval například píseň Banana Boat Song. Poté se stal členem divadelní herecké společnosti a v 60. letech debutoval jako dramatik na Broadwayi svou hrou Eh?

Na filmovém plátně se poprvé objevil v roce 1966 v komedii Rusové přicházejí! Rusové přicházejí!, kde si zahrál roli poručíka Rozanova na sovětské ponorce. Svou dramatickou stránku naopak předvedl jako psychopatický vrah Harry Roat v thrilleru Terence Younga Čekej do tmy (1967), kde hrál po boku Audrey Hepburnové.

Mezi nejznámější patrně patří jeho role kapitána Yossariana v přepisu bestselleru Josepha Hellera Hlava 22 (1970) pod režijní taktovkou Mikea Nicholse. Zahrál si i inspektora Clouseaua ve snímku Inspektor Clouseau z roku 1968, který byl nepříliš zdařilým pokusem natočit „růžovopanterovský“ film bez Blakea Edwardse, Petera Sellerse a Herberta Loma.

Roli ve filmu Malá Miss Sunshine, za niž se Arkin konečně dočkal sošky Oscara, málem nedostal, protože režisér měl pocit, že „vypadá příliš zdravě“ na prostořekého osmdesátiletého dědečka, který měl být sešlý a roztřesený po letech užívání drog a zhýralého života.

I dlouho po osmdesátce zůstával Arkin pozoruhodně aktivní ve filmu a televizi. Ocenění a nominaci na cenu Emmy získal za svou roli v televizním seriálu Kominského metoda, který se začal vysílat v roce 2018.

profimedia-0097106401 Alan Arkin jako inspektor Clouseau | zdroj: Profimedia

Zdroje: