Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování pádu letounu v Belgorodské oblasti

Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování pádu letounu v Belgorodské oblasti
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu večer vyzval k mezinárodnímu vyšetřování havárie vojenského letounu Il-76, který spadl v ruské Belgorodské oblasti sousedící s Ukrajinou. Moskva dříve obvinila Kyjev, že letoun sestřelil. Na palubě bylo podle ruských úřadů 74 lidí včetně 65 ukrajinských válečných zajatců, kteří všichni při pádu zahynuli.

Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu nepotvrdil ani nevyvrátil, zda na palubě skutečně byli jeho krajané.

„Je potřeba jasně stanovit všechna fakta,“ citovala Zelenského ukrajinská média. „Jak to jen nejvíc půjde, vzhledem k tomu, že letadlo havarovalo na ruském území - mimo naši kontrolu,“ řekl prezident. Ukrajinské zpravodajské služby podle něj nyní vyšetřují osud ukrajinských zajatců a všechny okolnosti pádu letadla.

„Pověřil jsem ministra zahraničí (Dmytra Kulebu), aby informoval partnery o skutečnostech, která má Ukrajina k dispozici. Naše země bude trvat na mezinárodním vyšetřování,“ uvedl Zelenskyj.

Ruské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že ve středu okolo 11:00 moskevského času havaroval letoun Il-76, který převážel do Belgorodské oblasti za účelem výměny 65 válečných zajatců ukrajinských ozbrojených sil. V letounu bylo podle něj také šest členů posádky a tři členové doprovodu. Svá tvrzení ministerstvo nijak nepodložilo.

Ukrajinský prezident obvinil Rusko, které před téměř dvěma lety zahájilo rozsáhlou invazi na ukrajinské území, že si dnešním oznámením zahrává s pocity Ukrajinců a emocemi těch, kteří mají mezi zajatými své blízké.

Zdroje: