Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Aktualizováno: Poprvé od začátku ruské invaze vyjel Zelenskyj mimo Kyjevskou oblast, navštívil frontu

Aktualizováno: Poprvé od začátku ruské invaze vyjel Zelenskyj mimo Kyjevskou oblast, navštívil frontu
„Riskujete své životy za náš všechny a za svou vlast,“ poděkoval ukrajinský prezident vojákům, kterým u příležitosti návštěvy předal dary a vyznamenání | zdroj: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil ukrajinské vojáky na frontě v Charkovské oblasti a tamní správní metropoli. Oznámila to ukrajinská prezidentská kancelář.

(AKTUALIZOVÁNO, 18:20) Jde o první oficiální cestu Zelenského mimo Kyjevskou oblast od začátku ruské invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Charkovem po prezidentově návštěvě otřásly exploze.

„Riskujete své životy za náš všechny a za svou vlast,“ poděkoval ukrajinský prezident vojákům, kterým u příležitosti návštěvy předal dary a vyznamenání.

Zelenskyj se na severovýchodě země setkal i s vedením Charkovské oblasti, které ho informovalo, že 31 procent oblasti je pod kontrolou ruských jednotek. Pět procent se podařilo ukrajinských vojákům dobýt zpět.

„Kvůli pokračujícímu ostřelování stále ještě nemůžeme plně zkontrolovat některá osvobozená města, plně odminovat území a začít s obnovou kritické infrastruktury,“ řekl prezidentovi oblastní gubernátor Oleh Syněhubov.

V Charkově, druhém největším ukrajinském městě ležícím jen pár desítek kilometrů od ruských hranic, Zelenskyj navštívil zničené obytné budovy. Městem několik hodin po jeho návštěvě podle reportéra agentury Reuters otřáslo několik výbuchů, severovýchodně od centra stoupala oblaka kouře.

Ruští vojáci ostřelovali Charkov od zahájení invaze, tedy od 24. února. V polovině května se začali stahovat a frontová linie se posunula dál od města, uvedl tehdy charkovský starosta Ihor Terechov. Dne 16. května se pak ukrajinské armádě podařilo ruské jednotky zatlačit až k ruské hranici. Charkov ale v posledních dnech zaznamenal obnovené ostřelování, ve čtvrtek si bombardování vyžádalo osm životů.

Nejtěžší boje na východě Ukrajiny se teď podle ruskojazyčné verze serveru BBC odehrávají v Luhanské oblasti, kde se ruské jednotky pokoušejí obklíčit a dobýt města Severodoněck a Lysyčansk.

(10:13, původní zpráva) Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní, kterými západní země podporují Ukrajinu vzdorující ruské agresi. Podle Zelenského je situace na frontě nepopsatelně těžká u Lysyčansku a Severodoněcku.

„Nad okupanty získáme převahu v technologické a útočné síle. Hodně záleží na našich partnerech. Jsou připraveni Ukrajině poskytnout vše potřebné k obraně svobody. Už v příštím týdnu v tomto ohledu očekávám dobré zprávy,“ řekl Zelenskyj v pravidelném proslovu k národu zveřejněném v sobotu večer.

Podle amerických médií Spojené státy příští týden oficiálně informují o dodávkách salvových raketometů M142 HIMARS a M270 MLRS s dostřelem do 300 kilometrů.

Serhij Hajdaj, šéf vojenské správy Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, v sobotu na telegramu informoval, že ukrajinské jednotky mají stále kontrolu nad městem Severodoněck, kde se je snaží obklíčit ruská armáda.

Rusové ovládli hotel Mir na okraji města a jeho okolí, podle Hajdaje ale se jim nedaří postoupit dál a utrpěli značné ztráty. Ruskojazyčná verze BBC uvádí, že tyto informace nelze nezávisle ověřit.

 

Podle Zelenského Rusové podnikli „barbarské údery“ v Sumské oblasti, k čemuž použili minomety a rakety. Uvedl, že v sobotu zaútočili také na přístavní město Mykolajiv, kde zasáhli sídliště. Jeden člověk zemřel, šest dalších utrpělo zranění.

„Takový cíl si Ruská federace vybrala. Takové události budou světu stále a stále připomínat, že Rusko je konečně třeba označit za teroristický stát,“ řekl také Zelenskyj.

Zdroje: