Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zelenského velikonoční poselství: Ať život každý den vyhrává bitvu se smrtí

Zelenského velikonoční poselství: Ať život každý den vyhrává bitvu se smrtí
Volodymyr Zelenskyj v poselství k pravoslavným Velikonocům | zdroj: Instagram

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v poselství k pravoslavným Velikonocům, natočeném v kyjevském chrámu svaté Sofie, prosil Boha, aby v zemi, která se 60. den brání útoku Ruska, zavládl mír. „My všichni věříme v nové vítězství. Nezničí nás žádná horda, ani ničemnost. Překonáme těžké časy,“ prohlásil.

Prezident vzýval nebesa, aby chránila obránce vlasti a všechny ty, kdo jim pomáhají, aby uchránila budoucnost děti a také pomohla truchlícím matkám překonat bolest ze ztráty dítěte ve městech a vsích, „kam Rusko přineslo smrt“.

Nejméně 213 dětí bylo zabito během nynější války s Ruskem, dalších 389 dětí bylo zraněno, uvádí ukrajinská generální prokuratura. V sobotu při ostřelováni Oděsy ruskými raketami a střelami přišla o život matka s tříměsíčním kojencem.

Rusko popírá, že by útočilo na civilisty a na civilní cíle. 

Zelenskyj připomněl, že Velikonoce jsou symbolem vítězství života nad smrtí, a popřál, „ať život vyhrává bitvu se smrtí každý den“.

„Naše srdce jsou naplněna sveřepým hněvem, naše duše zuřivou nenávistí k uchvatitelům a ke všemu, co napáchali. Nedovol, aby tato zuřivost nás zničila zevnitř, a přeměň ji v dobrou sílu, abychom porazili síly zla,“ modlil se prezident a prosil také o zachování jednoty a svornosti.

„Veliký svátek nám dává velkou naději a nezničitelnou víru, že světlo zvítězí nad temnotou, dobro zvítězí nad zlem, život zvítězí nad smrtí, což znamená, že zvítězí Ukrajina!“ řekl Zelenskyj.

Ruský prezident Vladimir Putinj v noci na dnešek navštívil velikonoční bohoslužby v moskevské katedrále Krista Spasitele. V poselství, zveřejněném Kremlem, uvedl, že svátek sjednocuje lidi okolo vysokých mravních ideálů a hodnot a probouzí v nich pocity dobra, napsal server Lenta.ru. 

Zdroje: