Zapečené masové kuličky v sýrové omáčce. Skvělý oběd z jedné mísy

Ideální oběd pro každého, kdo nemá zrovna náladu strávit v kuchyni celé odpoledne. Chutný, rychlý, elegantní.
Chutný oběd, na který vám bude stačit jen jediná pečící nádoba. Dobře se najíst a ještě se nemuset pachtit s mytím tisíce kusů kuchyňského příslušenství? Ráj na zemi.
POTŘEBUJEME:
- 5 středně velkých, oloupaných brambor
- Koření na brambory dle chuti – hodí se například mletý kmín či bylinky jako rozmarýn a tymián. Fajnšmekři mohou zkusit trošku šalvěje.
- 250 g rajčat – fungují jako výplň, můžete je smíchat (či nahradit) třeba cibulí, žampiony, brokolicí, mrkví či batátem.
- Sůl a pepř
Na masové kuličky:
- 300 g mletého vepřového masa (nebo mixu)
- 3 stroužky česneku
- Lžíce strouhanky
- 3 lžíce strouhaného sýra (ideálně parmezán, grana či pecorino)
- Sůl a pepř
Omáčka:
- 100 g tvrdého sýra
- 200 ml zakysané smetany
- 50 ml smetany
- 3 stroužky česneku
- středně velké vejce
- Sůl a pepř
POSTUP:
- Brambory nakrájejte na nejtenčí kolečka, jak to jen jde
- V míse smíchejte všechny ingredience na masové kuličky. Maso párkrát přehoďte mezi dlaněmi, aby v sobě mělo co nejméně vzduchu, a tvarujte kuličky s průměrem zhruba tři centimetry. Když to trochu uletí, nic se neděje, šupleru si k vaření brát nemusíte.
- Do zapékací mísy vyskládejte brambory, na ně kuličky.
- Prostor mezi masem vystelte na poloviny překrojenými rajčaty či jinou zeleninou (houbami, cibulí, batátem atd.).
- V misce smíchejte a dobře prošlehejte ingredience na omáčku a rovnoměrně s ní přelijte zapékací mísu.
- Pečte na 180 stupňů dokud není zelenina měkká, obvykle asi 50-60 minut. Pokud se bojíte, že by se sýr mohl připálit, pečte zhruba polovinu doby pod alobalem.
Zdroje:
Vlastní, babickinerady.sk