Dnes je sobota 8. listopadu 2025., Svátek má Bohumír
Počasí dnes 1°C Zataženo

Zapečené masové kuličky v sýrové omáčce. Skvělý oběd z jedné mísy

13. 2. 2025 – 7:30 | Magazín | Jana Strážníková

Zapečené masové kuličky v sýrové omáčce. Skvělý oběd z jedné mísy
zdroj: Profimedia.cz

Ideální oběd pro každého, kdo nemá zrovna náladu strávit v kuchyni celé odpoledne. Chutný, rychlý, elegantní.

Chutný oběd, na který vám bude stačit jen jediná pečící nádoba. Dobře se najíst a ještě se nemuset pachtit s mytím tisíce kusů kuchyňského příslušenství? Ráj na zemi.

POTŘEBUJEME:

  • 5 středně velkých, oloupaných brambor
  • Koření na brambory dle chuti – hodí se například mletý kmín či bylinky jako rozmarýn a tymián. Fajnšmekři mohou zkusit trošku šalvěje.
  • 250 g rajčat – fungují jako výplň, můžete je smíchat (či nahradit) třeba cibulí, žampiony, brokolicí, mrkví či batátem.
  • Sůl a pepř

Na masové kuličky:

  • 300 g mletého vepřového masa (nebo mixu)
  • 3 stroužky česneku
  • Lžíce strouhanky
  • 3 lžíce strouhaného sýra (ideálně parmezán, grana či pecorino) 
  • Sůl a pepř

Omáčka:

  • 100 g tvrdého sýra
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 ml smetany
  • 3 stroužky česneku
  • středně velké vejce
  • Sůl a pepř

POSTUP:

  1. Brambory nakrájejte na nejtenčí kolečka, jak to jen jde
  2. V míse smíchejte všechny ingredience na masové kuličky. Maso párkrát přehoďte mezi dlaněmi, aby v sobě mělo co nejméně vzduchu, a tvarujte kuličky s průměrem zhruba tři centimetry. Když to trochu uletí, nic se neděje, šupleru si k vaření brát nemusíte.
  3. Do zapékací mísy vyskládejte brambory, na ně kuličky.
  4. Prostor mezi masem vystelte na poloviny překrojenými rajčaty či jinou zeleninou (houbami, cibulí, batátem atd.).
  5. V misce smíchejte a dobře prošlehejte ingredience na omáčku a rovnoměrně s ní přelijte zapékací mísu.
  6. Pečte na 180 stupňů dokud není zelenina měkká, obvykle asi 50-60 minut. Pokud se bojíte, že by se sýr mohl připálit, pečte zhruba polovinu doby pod alobalem.

 

Zdroje:
Sarkastická, rychlá a vždy o krok napřed – tak by své tempo popsala Jana Strážníková, novinářka, která už téměř deset let loví drby, trendy a nečekané momenty v životě slavných. Psaní o celebritách pro ni není jen bulvár – je to způsob, jak vystihnout dobu a náladu společnosti. Ve volném čase ráda uniká od chaosu světa celebrit – chodí do lesa, čte horory a tajně sbírá staré výtisky časopisů Bravo.

Předchozí článek

Bývalý ministr se chystá na mateřskou. Bude mít dceru od náhradní matky

Následující článek

Zázrak Markéty Konvičkové: Řekli jí, že nemůže mít děti. Pak se narodila dcera

Nejnovější články