Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zaorálek zrušil výběrové řízení na šéfa Muzea umění Olomouc

Zaorálek zrušil výběrové řízení na šéfa Muzea umění Olomouc
Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na ředitele Muzea umění Olomouc | zdroj: Profimedia

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pátek oznámil, že zruší výběrové řízení na šéfa Muzea umění Olomouc (MUO). To v červenci vypsal exministr Antonín Staněk (ČSSD). Zaorálek též oznámil, že ředitelem MUO jmenuje Ondřeje Zatloukala, který byl na jaře dočasně pověřen vedením instituce. 

Zatloukalovu volbu odůvodnil současný ministr tím, že se mu podařilo situaci v Muzeu umění uklidnit. Označil to za manažerský úspěch a dodal, že Ondřej Zatloukal představuje pro muzeum kontinuitu - jeho otec Pavel Zatloukal instituci zakládal. 

profimedia-0447454413 Ondřej Zatloukal | zdroj: Profimedia

Zástupcem Zatloukala se stane odvolaný ředitel Michal Soukup. Zaorálek vysvětlil, že Soukupa znovu přímo ředitelem jmenovat nemůže, neboť podle právní analýzy bylo jeho odvolání právně bezchybné. Zvolil tak prý řešení, které otevírá prostor, aby se Soukup nadále spolupodílel na vedení a směřování instituce. Ministr chce se Soukupem spolupracovat i na celostátní úrovni. 

Staněk odvolal Soukupa 18. dubna pro jeho údajné selhání pří přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra (SEFO) v období od září 2018 do dubna 2019. Vytýkal mu údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti v dokumentech k projektu. Podal na něj trestní oznámení stejně jako na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. 

Za toto se Zaorálek oběma omluvil. Uvedl, že je přesvědčen, že nedošlo k trestným činům, stalo se něco, co se stát nemělo a snaží se to napravit. Oba bývalí ředitelé už dříve jakékoliv obvinění odmítli. Staňkovy kroky také vyvolaly velkou kritiku. 

Zaorálek označil SEFO za mimořádně významný projekt. Jeho podobu nechal v režii muzea. Architektonickou soutěž, kterou požadoval Staněk, označil za riziko. Otevírá se tak cesta k původnímu projektu architekta Jana Šépky. 

Tentýž den, kdy Staněk odvolal Soukupa, odvolal i šéfa pražské Národní galerie Jiřího Fajta. Zaorálek, který do funkce nastoupil koncem srpna, zrušil před několika dny též výběrové řízení na ředitele této instituce. V případě Národní galerie hodlá Zaorálek vypsat nové výběrové řízení, o jehož podobě bude jednat s experty. To předchozí dle jeho slov nebylo dostatečně otevřené.

 

 

 

Zdroje:
čt24, České Noviny, Seznam Zprávy