Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: Zaorálek chce nové výběrové řízení na šéfa Národní galerie

Aktualizováno: Zaorálek chce nové výběrové řízení na šéfa Národní galerie
Lubomír Zaorálek | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman se v pondělí sešel s kandidátem na ministra kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Ten po schůzce uvedl, že hodlá vypsat nové výběrové řízení na šéfa Národní galerie. 

"V případě Národní galerie jsem mu (prezidentovi) řekl, že se sice setkám s odborníky, ale pokud mě nepřesvědčí jinak, přijde mi, že to chce nové, daleko důkladnější výborové řízení, abychom otázku budoucího řízení Národní galerie nezanedbali, protože mi přijde, že jde o věc zásadní," prohlásil Zaorálek po schůzce s prezidentem. Výběrové řízení už v poslední den své funkce, 31. července, vyhlásil exministr Antonín Staněk (ČSSD).

Zaorálek zdůraznil, že Ústřední knihovnická rada má zůstat nezávislým orgánem. Staněk totiž též vzbudil pozornost, když koncem července odvolal předsedu rady Víta Richtera. Zaorálek uvedl, že má v úmyslu zabývat se okolnostmi spjatými s knihovnickou radou. 

Současný kandidát na ministra také míní, že současný stav ohledně ministerstva kultury není dobrý a budou třeba důležitá a razantní rozhodnutí. Zemanovi prý řekl, aby si dobře rozvážil úterní jmenování. Dle Zaorálkových slov není vyloučeno, že se spolu v budoucnu dostanou do sporu.

Prezident již minulý týden oznámil, že Zaorálka jmenuje 27. srpna. Chtěl se s ním však ještě osobně sejít. 

Konec vleklých patálií?

Úterním jmenováním Zaorálka ministrem kultury by měla skončit tříměsíční problematická situace ohledně tohoto resortu.

Předchozí ministr Staněk podal v půli května demisi poté, co se na něj snesla kritika ohledně odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta a také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Staňkovu demisi však Zeman nepřijal. Koncem května tedy premiér Andrej Babiš (ANO) požádal prezidenta o Staňkovo odvolání a jmenování, sociálními demokraty navrženého, Michala Šmardy (ČSSD). Zeman však žádosti nevyhověl po období několika týdnů.

Nakonec Staňka odvolal ke konci července, Šmardu však v půli srpna jmenovat odmítl. Ten se o několik dnů později své nominace vzdal. To, že novým kandidátem je právě Zaorálek, oznámil šéf ČSSD Jan Hamáček minulý týden. 

Zdroje: