Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Záludná vydra má spadeno hlavně na surfaře a krade jim prkna

Záludná vydra má spadeno hlavně na surfaře a krade jim prkna
Při přetahované se surfařem vydra vítězí | zdroj: Profimedia

Po útocích kosatek na lodě u Pyrenejského poloostrova se do boje proti otravným lidským vetřelcům pustil další vodní živočich. Mořská vydra ve vodách u Santa Cruz si tentokrát zasedla na surfaře, kterým krade prkna, a útočí i na kajaky.

Americké úřady se u pobřeží kalifornského Santa Cruz zatím neúspěšně snaží vydru odchytit. Pětiletá samice mořského savce vykazuje vůči lidem agresivní chování a představuje hrozbu pro veřejnost, uvedl americký úřad na ochranu přírody Fish and Wildlife Service (USFWS). Na videích a fotografiích je vidět, jak se vydra zmocňuje surfařských prken a nejméně v jednom případě do něj kousla. Lidé ale zraněni nebyli.

Na odchytu vydry označené číslem 841 pracuje tým odborníků z kalifornského úřadu pro ochranu přírody a místního akvária. „Přestože nebyly potvrzeny žádné zprávy o zranění, vzhledem k velmi neobvyklému chování této vydry by se kajakáři, surfaři a další rekreanti v této oblasti neměli k vydře přibližovat a neměli by ji podporovat v interakci,“ uvedl USFWS.

Chování samice je podle úřadů velmi neobvyklé. Mohlo být ovlivněno změnami její hormonální rovnováhy nebo ztrátou strachu z lidí, jelikož ji v minulosti krmili. Mořská vydra 841 se narodila v zajetí a do přírody byla vypuštěna v červnu 2020. Je označena svým číslem a má vysílač, který úředníci sledují, aby ji našli a odchytili. Není to ovšem poprvé, co vydra projevila agresivní chování. K lidem se přibližovala i koncem roku 2021. Loni v květnu byla spatřena s mládětem a o čtyři měsíce později vykazovala podobné agresivní chování.

Loni v září tým kalifornských ochránců přírody a zaměstnanců akvária v Monterey Bay podle jeho mluvčího na vydru hlasitě křičel a mlátil pádlem do vody ve snaze vyvolat negativní asociaci s lidmi. „Tento pokus byl neúspěšný, interakce s lidmi pokračovala a stupňovala se. Nyní je vydra 841 velmi odvážná,“ řekl mluvčí Kevin Connor.

Vydry mořské, které byly v minulosti kvůli lovu kožešin téměř vyhubeny, jsou na americkém seznamu ohrožených druhů a jsou chráněny kalifornským zákonem o mořských savcích. Zatímco kdysi žily podél celého tichomořského pobřeží Severní Ameriky, od severozápadního Mexika až po Aljašku, dnes se vyskytují pouze v úzkém pásu oceánu u centrální části kalifornského pobřeží a jejich počet se odhaduje na 3000 kusů.

Zdroje: