Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Kolumbii stále víc trápí přemnožení Escobarovi hroši

Kolumbii stále víc trápí přemnožení Escobarovi hroši
Hroši v Kolumbii | zdroj: Profimedia

Kolumbie zaznamenala první dopravní nehodu, kterou způsobil hroch. Srážka na dálnici spojující města Bogotá a Medellín, po níž zůstal na silnici zdemolovaný vůz a mrtvý dvoutunový tlustokožec, oživila výzvy k řešení hroší krize v kolumbijském departementu Antioquía.

Řidiči vozu se údajně nic nestalo, ačkoli snímky z místa nehody ukazují, že přední část vozu byla při havárii prakticky zničená. Zabitý hroch byl potomkem čtveřice hrochů, které si nechal v 80. letech 20. století dovézt z Afriky drogový boss Pablo Escobar do své soukromé zoo, připomíná britský The Guardian.

Tito mohutní savci po Escobarově smrti unikli do volné přírody, a protože v Kolumbii nemají žádné přirozené nepřátele, začali se čile množit. Aktuálně jich je 150 a stali se hrozbou pro místní obyvatele i palčivým problémem pro kolumbijské ministerstvo životního prostředí.

Útoky hrochů na lidi jsou v posledních letech stále častější, protože tato zvířata jsou velmi teritoriální. Obyvatelé Antioquie žijí v rostoucím strachu z těchto tvorů, kteří ohrožují živobytí místních rybářů i mnoho původních živočišných druhů v řece Magdalena.

Nedávná dopravní nehoda je jen jedním z mnoha rizik, která hroši představují pro místní komunitu, uvedla Luz Dámaris Lujánová z obce Estación Pita, která leží jen deset kilometrů od místa nehody. „Všichni v okolí jsou vyděšení, protože nás ti hroši doslova zaplavili. Teď jsme se dostali do bodu, kdy už ani nemůžeme v noci vycházet ven,“ řekla. „Vláda si musí pospíšit a něco udělat, protože už toho začínáme mít plné zuby.“

Minulý měsíc místní rybáři varovali, že je jen otázkou času, kdy lidem dojde trpělivost a některé z těchto mohutných zvířat zabijí - i když předpokládali, že ho spíš zastřelí, než srazí autem. Jiní Kolumbijci ale na sociálních sítích truchlí spíš nad ztrátou obřího býložravce a žehrají na odkaz, který tu po sobě narkobaron Pablo Escobar zanechal. „Člověku je smutno za nevinnou bytost, která jen procházela kolem. Všichni bychom měli cítit vinu, protože je to dílo nás lidí,“ napsala Luisa Lozanová v komentáři pod videem z místa nehody.

Tento invazní druh se stal ožehavým problémem už pro několik po sobě jdoucích kolumbijských vlád. Studie odhadují, že by do roku 2034 mohla hroší populace vzrůst až na 1400 jedinců, a ekologové varují, že je třeba je vybít dříve, než způsobí další nevratné škody na křehkém ekosystému řeky Magdalena, anebo si vyžádají první smrtelné zranění člověka.

Kolumbijští oficiální činitelé nedávno navrhli převézt 70 těchto zvířat do zoologických zahrad a rezervací v Mexiku a Indii, i když odborníci jsou skeptičtí, jestli se tento plán podaří uskutečnit.

Aníbal Gaviria Correa, guvernér departementu Antioquía, který stojí v čele plánu na vývoz Escobarových hrochů, zveřejnil na twitteru hrůzné záběry havárie a vyzval prezidenta Gustava Petra a ministryni životního prostředí Susanu Muhamadovou, aby ho v jeho záměru odvézt mohutné býložravce do zahraničí podpořili.

„Tato tragická nehoda znovu potvrzuje, jak je důležité urychleně přemístit hrochy z Kolumbie do Indie a Mexika... Prosíme, pomozte nám s vyřízením povolení k přesunu těchto majestátních zvířat,“ napsal Correa.

Zdroje: