Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zakažme dětem sahat na brouky aneb Absurdní pokus zachránit přírodu před člověkem

Zakažme dětem sahat na brouky aneb Absurdní pokus zachránit přírodu před člověkem
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Zatímco naši legislativci řešili zákon o ochraně přírody a krajiny a dohadovali se o pravidlech pro národní parky, jejich kolegové v sousedním Německu se k podobné debatě ještě ani nedostali. Tamní návrh novely zákona o ochraně přírody je ale podle médií natolik špatný, že by bylo lépe, aby se jím zabývala až příští vláda, která vzejde ze zářijových parlamentních voleb.

Pokud bychom chtěli dosáhnout maximálního odcizení člověka od přírody, kdo by se toho měl ujmout? Soudě podle německého návrhu novely zákona by asi těmi nejpovolanějšími byli ochránci přírody. Jejich výtvor, který zakazuje například sahat na živé brouky a sbírat ptačí péra, označuje deník Die Welt za frašku.

Spolková vláda chtěla zákon o ochraně přírody novelizovat ještě během tohoto legislativního období. Návrh je připraven od loňského prosince a umožňuje výrazné zásahy do ochrany druhů, pokud jde o výstavbu, především pak větrných elektráren. Nepřiměřená omezení a zákazy se naopak dotknou především milovníků přírody. Na ty, kdo přírodu využívají, tedy zemědělce, lesní hospodáře, lovce a rybáře, se v zásadě žádné zákazy nevztahují – anebo pro ně platí výjimky, které nyní bude ještě snazší získat než dosud.

Na dalším ubývání druhů novela nic nezmění a na slabé účinnosti zákona také ne. Absurdity návrhu ale bijí do očí: Bez získání povolení od příslušných orgánů by například mělo být zakázáno sbírat nebo si odnášet ptačí péra. Takže když na vaší zahradě ztratí vrabčák nebo kos brko, je chráněno zákonem. A koho zajímají motýli, brouci a další hmyz a potřebuje je z odborných důvodů chytit, pohybuje se už v šedé zóně, anebo přímo porušuje zákon o ochraně druhů, Nic na tom nemění ani to, když pak lapené zvířátko zase neporušené propustí na svobodu.

Mají snad děti žádat o udělení výjimky, když budou chtít vzít do ruky střevlíka? Taková a jiná podobná opatření přece chráněným druhům nijak neprospějí.

Svazům ochránců přírody je to ale zjevně jedno. Až příliš se zaobírají sebou samými nebo záchranou světa, než aby si lámali hlavu s takovou prkotinou, jako jsou zájmy dětí nebo amatérských přírodovědců. Lidé prostě mají dát od přírody ruce pryč – jsou v ní jenom na obtíž. A děti se nemají co zajímat o živé brouky a motýly. Přírodu prostě budeme mít jen na zvláštní povolení.

Je-li to tak, pak bude lepší nemít před změnou vlády novelu žádnou, soudí Die Welt. To by dalo ochranářským spolkům čas vypracovat rozumné návrhy, v nichž by ti, kdo přírodu hospodářsky využívají, měli privilegií méně, zatímco obyčejní lidé by k přírodě měli lepší přístup a mohli se z ní radovat.

Absurditu postupu ekologů dokládá fakt, že zatímco Zelení ještě před několika desítkami let vedli tvrdý boj proti umírání lesů, dnes se titíž lidé zasazují o to, aby se vykácely hektary lesů a na jejich místě se postavily vysoce subvencované obří vrtule větrných elektráren. 

Zdroje:
Die Welt