Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Za smrt migrantů v chladírenském voze padly doživotní tresty

Za smrt migrantů v chladírenském voze padly doživotní tresty
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Doživotím potrestal odvolací soud v maďarském Szegedu čtveřici hlavních obžalovaných v případu úmrtí 71 migrantů v chladírenském voze. Neštěstí se stalo v roce 2015, běženci se udusili. Soud tak zpřísnil původní verdikt, loni byli obžalovaní odsouzeni k 25 letům vězení. 

Mrtví migranti byli objeveni rakouskou policií v opuštěném chladírenském voze 27. srpna 2015 nedaleko hranic s Maďarskem. Mezi oběťmi byli především Syřané, Iráčané a Afghánci, mezi nimi i osm žen a čtyři děti. 

Vzhledem k tomu, že zemřeli ještě před přejetím rakouské hranice, převzalo vyšetřování a soudní řízení Maďarsko.

Čtyři pašeráci, pro které žalobce žádal nejvyšší tresty, se tragického převozu přímo účastnili. Šéf gangu pašeráků byl Afghánec Somsoor L., který měl v Maďarsku status mezinárodně chráněné osoby, o ten později přišel. Zbytek skupiny jsou občané Bulharska. Mezi hlavními obžalovanými byli šéf skupiny, jeho zástupce, řidič chladírenského vozu a muž, který řídil doprovodné auto. 

Dle obžaloby pašeráci mezi únorem a srpnem 2015 převezli asi 1200 lidí od maďarsko-srbských hranic do západní Evropy, vydělali statisíce eur. Mnohokrát přitom migranty převáželi ve velice nebezpečných podmínkách.

Zdroje: