Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: Je Čaputová Havel v sukni?

Komentář: Je Čaputová Havel v sukni?
Zuzana Čaputová, prezidentka z jiné planety | zdroj: Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je protipól Miloše Zemana i Andreje Babiše.

Státy bývají v zahraničí nahlíženy tak, jak vypadá a jak se chová jejich politická reprezentace. Z toho pohledu udělali Slováci slušnou volbu, když si vybrali za prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Pětačtyřicetiletá právnička vypadá dobře, vystupuje kultivovaně a říká věci, které mají hlavu a patu. Zní přesvědčivě a přirozeně.

Poměřováno domácími poměry, může to vypadat, jako kdyby tahle blondýna ve čtvrtek přiletěla do Česka v létajícím talíři z cizí planety.

Proti gustu žádný dišputát

Čaputová je liberální politička, vstřícná k menšinám, proevropská. Je vlastně protipólem Miloše Zemana i Andreje Babiše. Dá se říct, že to je antiZeman a antiBabiš v jednom.

Takové přirovnání nicméně kulhá, protože slovenská prezidentka se vůči těm dvěma nevymezuje, zůstává především sama sebou. Na nikoho neútočí, ani na ty, kteří mají jiný pohled na politiku a na svět vůbec.

  profimedia-043285327čaputová Zuzana Čaputová v čele demonstrace proti skládce v Pezinku | zdroj: Profimedia

Přiznává však, že český protějšek není její 'krevní skupina'. Na otázku, jak si bude rozumět s Milošem Zemanem, tento týden v rozhovoru pro ČT odpověděla: "Není tajemstvím, že na více věcí zřejmě budeme mít odlišné názory." 

Leckteré z radikálních antiZemanovců a antiBabišovců nazvedla, když v rozhovoru pro Televizi Seznam ještě dříve, krátce po svém zvolení do čela státu, o Andreji Babišovi prohlásila: "Je to člověk velmi úspěšný z hlediska svého byznysu, bezpochyby dobrý manažer a evidentně dobrý politik."

Vztekali se ti, kteří se nedovtípili, že za tímhle výrokem nejsou osobní sympatie, ale respekt k rozhodnutí voličů v sousední zemi. Pro prezidentku cizí země přece platí: Proti jejich gustu žádný dišputát!

Svou politickou a hodnotovou orientaci Čaputová během návštěvy Česka projeví třeba tím, že položí květiny ke hrobu Václava Havla. Ostatně, když měla v rozhovoru pro Radiožurnál zmínit českého politika, kterého si nejvíc váží, bez váhání jmenovala prvního českého (a před tím československého) prezidenta.

Není divu, nová slovenská prezidentka se zrodila ze světa občanských iniciativ, z prostředí, ke kterému měl Havel blízko. Působila v neziskovce Via Iuris, kterou podporuje americká ambasáda i finančník George Soros. Působila v síti environmentálních právníků ELAW (Environmental Law Alliance Worldwide). Proslula ale nejen jako ochránkyně životního prostředí, ale také advokátka týraných dětí a chudých.

Slováci to zvládli

V době velkohubých politiků pevné ruky s vrtkavými (pokud vůbec nějakými) hodnotami je politik s takovým profilem jako Čaputová ve vysoké politice zjevením. Aspoň ve visegrádském prostoru.

U Čaputové jsou hodnoty, za kterými stojí, patrné. V případě českých státníků to tak jasné není. U Miloše Zemana se v poslední době hodnoty zužují na Jarouškovu slivovici, případně becherovku a provokace všeho druhu, u Andreje Babiše se hodnoty točí kolem dotací a státních zakázek.

Mimochodem, Babiš musel zaznamenat, že Čaputová v inaugurační řeči pochválila slovenské zákonodárce za to, že schválili jeden z nejpřísnějších zákonů o veřejných zakázkách v Evropě. "Máme zákon, který je v odkrývání vlastnických struktur firem obchodujících se státem inspirací i pro jiné země. Zvládli jsme to!" řekla první slovenská prezidentka.

Co Slováci zvládli? No přece normu, na jejímž základě česká pobočka Transparency International zjistila, že i po přijetí českého zákona o střetu zájmů je český premiér beneficientem slovenských firem z holdingu Agrofert.

Jen na okrasu?

"Vidím v ní duchovního a spirituálního člověka, který něco pozitivního vyzařuje do toho našeho světa, a to je něco strašně potřebného… Může přinést nového ducha, novou naději nejen pro Slovensko, ale pro celý náš středoevropský region," řekl o Čaputové Tomáš Halík, katolický kazatel z akademické farnosti u svatého Salvátora v Praze webu Týžden.sk.

Možná příliš nafouknuté naděje. Zuzana Čaputová by však aspoň na Slovensku mohla dokázat, že není jen na okrasu.

Zdroje:
Vlastní