Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Za lesními požáry v Kanadě nehledejme jen klimatické změny, říká odborník

Za lesními požáry v Kanadě nehledejme jen klimatické změny, říká odborník
Hašení požárů v Kanadě | zdroj: Profimedia

V několika kanadských provinciích zuří od začátku týdne stovky lesních požárů. Několik velkých měst v Kanadě a USA zahalil dým, evakuovaných jsou už tisíce. Tyto požáry přitom vypukly nečekaně brzy. Proč tomu tak je, vysvětlil profesor Kent Moore z Torontské univerzity.

Podle údajů zveřejněných v pondělí hořelo v neděli 413 lesních požárů v několika provinciích na severu Kanady. Evakuováno bylo již přes 26 tisíc lidí. Dým zahalil řadu velkých měst jako Toronto, Ottawu, ale i Detroit a New York.

Již v úterý zahalila oranžově zbarvená mlha sochu Svobody, přičemž správa amerického města vydala varování před silným znečištěním ovzduší. Do New Yorku se dým dostal hlavně z lesních požárů v provinciích Québec a Nové Skotsko.

profimedia-0782126299 Dým z kanadských požárů zahalil i newyorskou sochu Svobody | zdroj: Profimedia

Lesní požáry jsou typické pro horká a suchá období a hlavně v západní Kanadě nejsou během teplejších měsíců překvapivé. Letos však udeřily dříve s dalekosáhlým dopadem a v oblastech, pro něž tak typické nejsou. S Yahoo News o tom hovořil profesor fyziky na Torontské univerzitě Kent Moore. Podle něj je neobvyklý už dopad požárů, kdy je zápach kouře cítit ve většině východní části Severní Ameriky.

Lesní požáry kromě toho zuří nedaleko hustě obydlených oblastí, hlavně pak v Novém Skotsku, což vedlo k rozsáhlým evakuacím. „Je to odlišné od toho, co běžně vídáme,“ vysvětlil Moore.

Suchá zima a jaro

Podle agentury Reuters varovali kanadští představitelé před hrozbou rekordního počtu lesních požárů v letošním roce. Experti hovořili o neobvykle teplém a suchém jaru, což potvrdil i Moore. V západních provinciích Kanady bylo podle něj jaro neobvykle suché. Sucho přišlo v době, kdy se tráva ještě nezačala zelenat. Vznikly tak ideální podmínky pro vznik a šíření lesních požárů.

Pokud na jaře vypukne požár, půda je obvykle po zimě na rozdíl od suché vegetace stále vlhká a oheň hoří pouze na povrchu. Ale například v Novém Skotsku byla půda podle profesora suchá již od zimy. Oheň pak proniká do půdy, kde spálí více organické hmoty. „Takový oheň se hasí mnohem hůře, protože musíte vyhrabávat hlínu, abyste se k němu dostali,“ vysvětlil Moore s tím, že takové požáry jsou obvyklé pro letní období.

profimedia-0782129686 New York zahalený dýmem z požárů v Kanadě | zdroj: Profimedia

Život v rizikových oblastech

K podobné situaci podle něj došlo i v provincii Québec, kde sucho vytvořilo ideální podmínky pro časnější „hluboké“ lesní požáry. Moore si nemyslí, že příčinou je pouze klimatická změna, ale i přirozená variabilita.

„Některá jara jsou suchá, a některá vlhká,“ vysvětlil a dodal, že klimatickou změnu z vlivů na lesní požáry určitě nevylučuje. Naše planeta se oteplila v průměru o jeden stupeň, v severních zeměpisných šířkách podle něj nejspíše ještě o více. A požárům horko a sucho vyhovuje. Čím větší horko a sucho bude, tím více poroste i pravděpodobnost a rozsah lesních požárů.

Moore rovněž upozornil na důležitost volby, kde se rozhodneme žít. Pokud se lidé usadí v oblasti s vysokými riziky záplav, součástí jejich reality se stane zvýšená pravděpodobnost evakuace v důsledku povodní. Totéž platí pro osoby žijící poblíž zalesněných a suchých oblastí se zvýšenými riziky požárů.

Zdroje: