Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Nové Mexiko sužují rozsáhlé požáry, Biden tu vyhlásil stav katastrofy

Nové Mexiko sužují rozsáhlé požáry, Biden tu vyhlásil stav katastrofy
Požár u Las Vegas mají nyní hasiči pod kontrolou jen asi z 20 procent (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden ve středu vyhlásil stav katastrofy v částech Nového Mexika, které již několik týdnů sužují rozsáhlé lesní požáry.

Do oblasti na severovýchodě státu se tak dostanou dodatečné finance na boj a obnovu po nyní nejrozsáhlejším požáru na území USA, který zničil už přes 170 budov a donutil k evakuaci obyvatele asi 15.500 domácností.

"Pomůže nám to s opravami a pomůže to s výdaji a těžkostmi, kterým lidé nyní čelí. Jsme rádi, že to přišlo takhle rychle," řekla zástupkyně Nového Mexika v Kongresu Teresa Legerová Fernandezová, když Bidenovo rozhodnutí oznamovala.

Hasiči nyní využívají několik dní konečně příznivějšího počasí k tomu, aby před rychle se šířícími plameny ochránili městečko Las Vegas, jmenovce proslulého sídla hazardu ve státu Nevada. Z letadel a helikoptér shazují podél linie požáru zpomalovač hoření a na zemi odklízí padlé dřevo a křoviska, která by mohla sloužit jako palivo.

U města Las Vegas s asi 13.000 obyvateli hloubí buldozery již několik dní příkopy, které mají požár zastavit a hasiči zároveň řízeně pálí tamní podrost. O víkendu se totiž očekává návrat silného větru, který může šířit jiskry až kilometry daleko. V oblasti dlouhodobě panuje velké sucho a je tam tak velké riziko vzniku nových ohnisek.

Někteří lidé musí bydlet mimo domovy již řadu týdnů, mnozí přitom o domovy kvůli požáru úplně přišli. Místní úřady plánují federální finance použít mimo jiné právě k zajištění dočasného ubytování a pokrytí nákladů na opravu nebo přestavění poničených domů.

Požár u Las Vegas mají nyní hasiči pod kontrolou jen asi z 20 procent a jeho plameny byly ve středu již jen necelé dva kilometry od kraje města. Tamní školy jsou zavřené a obyvatelé jsou připraveni, že kdykoliv může přijít rozkaz k evakuaci, píše agentura AP.

Jeden z požárů se rovněž přiblížil na asi osm kilometrů od rozsáhlé národní výzkumné laboratoře v Los Alamos. Hasiči se proto snaží rozšířit silnici, která nyní stojí mezi zařízením a plameny a podnikají i další preventivní kroky.

Zdroje: