Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Z Kábulu odletělo první letadlo s evakuovanými Čechy a spolupracovníky

Z Kábulu odletělo první letadlo s evakuovanými Čechy a spolupracovníky
Mezinárodní letiště v Kábulu. | zdroj: Profimedia

Evakuace z Kábulu začala.

Z Kábulu do Prahy v neděli krátce po 23:00 SELČ odstartovalo první české vojenské letadlo se 46 Čechy a afghánskými spolupracovníky s rodinami. Na twitteru to sdělil premiér Andrej Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček poznamenal, že považuje za zázrak, že vojenský airbus odletěl. „Vzhledem k tomu, jak rapidně se zhoršuje situace na kábulském mezinárodním letišti, pokládám za zázrak, že se našemu A319 podařilo odstartovat,“ sdělil.

Ministerstvo vnitra je podle něj připraveno vyřídit po příletu pro afghánské spolupracovníky českého státu veškeré náležitosti.

Kolik evakuačních letů na lince Kábul-Praha je naplánováno, členové vlády neoznámili. Záchranná operace se však má týkat necelé stovky lidí.

Česko z Afghánistánu evakuuje dva diplomaty včetně velvyslance Jiřího Balouna, jednotku vojenské policie KAMBA, tamní spolupracovníky české ambasády a tlumočníky, kteří pomáhali českým vojákům.

Diplomaty a spolupracovníky evakuují i další země poté, co v islamistické hnutí Tálibán ovládlo celou téměř celou zemi včetně Kábulu.

Zdroje: