Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Tálibán vyhlásil konec bojů. Na kábulském letišti je chaos, ozvaly se varovné výstřely

Tálibán vyhlásil konec bojů. Na kábulském letišti je chaos, ozvaly se varovné výstřely
Bojovníci hnutí Tálibán, které v neděli obsadilo metropoli Kábul | zdroj: Profimedia

Tálibán oznámil, že boje v Afghánistánu skončily, na mezinárodním letišti panuje chaos, tisíce Afghánců chtějí vycestovat. V Praze přistálo první české evakuační letadlo.

Boje v Afghánistánu skončily, uvedl dnes mluvčí radikálního islamistického hnutí Tálibán, které v neděli obsadilo metropoli Kábul. Zatímco jeho bojovníci přebírali kontrolu nad celým městem, vrtulníky převážely zaměstnance ambasád na mezinárodní letiště Hamída Karzáího, kde panují zmatky. Letiště se uzavřelo pro komerční lety a létají zde jen vojenská letadla.

V reakci na rychlý postup Tálibánu, který za odchodu západních vojsk v posledních týdnech získával pod svou kontrolu další a další části Afghánistánu, zahájila evakuace i Česká republika. Na letišti v pražských Kbelích dnes přistálo první české vojenské letadlo, které z Afghánistánu přivezlo 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami.

profimedia-0627224493 Chaos před letištěm v Kábulu | zdroj: Profimedia

Podle nedělního vyjádření ministra zahraničí Jakuba Kulhánka bude záchranná akce pokračovat. Dnes na twitteru uvedl, že svolává jednání krizového štábu ministerstva zahraničí.

Mluvčí radikálů dnes v rozhovoru s televizí Al-Džazíra uvedl, že Tálibán nechce být izolován a přeje si udržovat vztahy s mezinárodním společenstvím. Mimo jiné také prohlásil, že „válka“ v asijské zemi skončila a že hnutí je připraveno vést dialog o obavách zahraničních vlád.

Omezené možnosti vycestovat

Na kábulském letišti panuje podle zahraničních médií chaos. Tisíce Afghánců, kteří chtějí vycestovat ze země, se vydaly na letiště a zabraly letištní plochu. Podle agentura DPA se v Kábulu rozšířila fáma, že z Afghánistánu bude evakuován každý, kdo se dostaví na letiště. Nepotvrzené zprávy mluví také o několika úmrtích v letištním areálu, dodala DPA.

Lidé se živelně snaží nastoupit do přistavených letadel. Aby uvolnili letištní plochu, snažili se američtí vojáci dnes ráno zahnat Afghánce varovnou palbou do vzduchu. Britský ministr obrany Ben Wallace řekl, že vojenská část letiště je zabezpečená.

Podle amerických představitelů je provoz na letišti omezen jen na lety určené pro evakuaci zahraničních diplomatů, zaměstnanců a místních spolupracovníků ambasád. Spojeným státům se podařilo dokončit evakuaci pracovníků své kábulské ambasády na místní mezinárodní letiště, kde čekají na odlet.

Vlády více než 60 zemí světa ve společném prohlášení vyzvaly k pokračování provozu na afghánských letištích, silnicích a hraničních přechodech, tak aby místní i cizinci mohli Afghánistán za „zhoršující se bezpečnostní situace“ opustit. Mezi 66 zeměmi, které se k prohlášení připojily, je uvedené i Česko, Slovensko, Německo, Británie, Katar nebo Japonsko.

„Afgháncům a mezinárodním občanům, kteří tak chtějí učinit, musí být umožněno odcestovat, takže silnice, letiště a hraniční přechody musí zůstat otevřené a musí být zachován klid,“ píše se v krátkém komuniké.

Tálibán již před uzavřením mezinárodního letiště pro komerční lety obsadil všechny pozemní hraniční přechody. Dostat se za hranice Afghánistánu je pro obyčejné Afghánce v tuto chvíli velmi složité.

O pomoc pro své afghánské spolupracovníky dnes kancléřku Angelu Merkelovou a ministra zahraničí Heika Maase požádala přední německá média. V dokumentu, který podepsaly mimo jiné agentura DPA, magazín Der Spiegel, listy Frankfurter Allgemeine Zeitung a Süddeutsche Zeitung nebo stanice n-tv a RTL, německá média uvádějí, že se obávají msty, které mohou být afghánští spolupracovníci od režimu islamistického hnutí Tálibán vystaveni.

České evakuační lety mají pokračovat, kolik jich je v plánu ale čeští političtí zástupci neuvedli. Podle informací předsedy zahraničního výboru Sněmovny Ondřeje Veselého se záchranná operace týká necelé stovky lidí. Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček k odletu armádního airbusu, který přistál dnes ráno, uvedl, že vzhledem k rapidně se zhoršující situaci na kábulském mezinárodním letišti považuje odlet českého letadla za zázrak.

Zdroje: