Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Debakl kancléře Scholze v Bavorsku. Volby vyhráli konzervativci, posílila AfD

Debakl kancléře Scholze v Bavorsku. Volby vyhráli konzervativci, posílila AfD
Předseda bavorské vlády a Křesťansko-sociální unie Markus Soeder, vítěz voleb. | zdroj: Profimedia

Zemské volby v Bavorsku a Hesensku v neděli podle očekávání jasně vyhráli konzervativci, naopak sociální demokraté (SPD) spolkového kancléře Olafa Scholze skončili s dosud nejhorším výsledkem.

Ukazují na to odhady veřejnoprávních televizí ARD a ZDF zveřejněné po uzavření volebních místností. Podle odhadů si výrazně polepšila pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD).

Bavorská konzervativní Křesťansko-sociální unie (CSU), která je sestrou celoněmecké Křesťanskodemokratické unie (CDU), získala podle odhadů okolo 37 procent. To je podobný výsledek jako před pěti lety, kdy dostala 37,2 procenta hlasů.

Svobodní voliči (FW), kteří nyní vládnou v koalici s CSU, mohou očekávat okolo 14 procent hlasů. Takovýto výsledek by znamenal, že konzervativní premiér Markus Söder bude moci s FW pokračovat ve vládě, jak obě strany ještě před volbami ohlásily.

„Bavorsko si zvolilo stabilitu,“ prohlásil Söder v projevu ke svým příznivcům. K výsledku, který může být nejhorší od roku 1950, řekl, že je s ohledem na současný turbulentní vývoj spokojený. Spokojený ale naopak není s úspěchem AfD. „Alternativa dostala příliš mnoho hlasů,“ dodal.

Do bavorského zemského sněmu se podle odhadů dostali také Zelení s asi 16 procenty, populisté z AfD s 15 procenty a SPD s 8,5 procentem. Zatímco pro SPD je nynější výsledek historicky nejhorší, AfD si oproti volbám v roce 2018 připsala 4,8 procentního bodu

V Hesensku je podle odhadů nejsilnější CDU premiéra Borise Rheina s až 35,5 procenta. Naopak SPD, kterou do souboje vedla spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, skončila s 16 procenty s dosud nejhorším výsledkem. Do zemského sněmu v Hesensku se zřejmě dostanou ještě Zelení s 15,5 procentem a svobodní liberální demokraté (FDP) s pěti procenty.

Zdroje: