Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Italská vláda se pustila do Němců. Proč financujete záchranu migrantů? ptá se

Italská vláda se pustila do Němců. Proč financujete záchranu migrantů? ptá se
Migranti na lodi Geo Barents, kterou spravuje nevládní organizace Lékaři bez hranic, připlouvají do sicilského přístavu Messina. | zdroj: Profimedia

Itálie kritizuje Německo za to, že se rozhodlo financovat skupiny, které organizují záchranu migrantů ve Středozemním moři. Jedné z nich německý kabinet poskytl 790 000 eur (přes 19 milionů korun).

Italské snahy se míjí účinkem

Německé ministerstvo zahraničí sdělilo, že na příspěvku nevidí nic špatného, protože záchrana lidí v nesnázích je právní a humanitární povinností.

Vláda krajně pravicové italské premiérky Giorgii Meloniové už dříve působení nevládních organizací na moři silně kritizovala a pokusila se ho omezit.

Na konci tohoto týdne italská média informovala o tom, že Německo se rozhodlo poslat peníze na několik projektů nevládních organizací v Itálii, které se týkají pomoci migrantům na pevnině i na moři.

„Dostali jsme několik žádostí o financování. Vyhodnocení bylo dokončeno ve dvou případech,“ řekl mluvčí německého ministerstva zahraničí agentuře Reuters.

Podle agentury ANSA německá organizace SOS Humanity, která provozuje lodě na záchranu migrantů ve Středozemním moři, oznámila, že od spolkové vlády dostane dotaci na své aktivity ve výši 790 000 eur.

Italská vláda dala v reakci na informace médií najevo svou nelibost. Kabinet premiérky Meloniové oznámil, že „bude požadovat vysvětlení“.

„Německá vláda předstírá, že neví, že tímto krokem vytváří obtíže pro zemi, která by teoreticky měla být jeho přítelem,“ cituje nedělník La Stampa ministra obrany Guida Crosetta.

Počet migrantů se zdvojnásobil

„Zachraňovat lidi, kteří se potápí nebo se dostanou do potíží na moři, je zákonná, humanitární a morální povinnost,“ reagovalo na kritiku německé ministerstvo zahraničí.

Italská vláda na začátku roku schválila nová pravidla, která aktivitu nevládních organizací výrazně omezila. Nařizuje například lodím vrátit se do přístavu po každé záchraně migrantů, a zakazuje jim tak zachraňovat lidi z několika plavidel za sebou.

Ani nová opatření však nevedla k omezení migrace. Počet migrantů, kteří připluli do Itálie, se meziročně zdvojnásobil na 130 000 lidí.

Zdroje: