Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

O vyslovení nedůvěry vládě bude sněmovna jednat za týden, Rakušan je ale pevně v sedle

O vyslovení nedůvěry vládě bude sněmovna jednat za týden, Rakušan je ale pevně v sedle
Vít Rakušan a Petr Fiala | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Mimořádná schůze sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS) se má podle dohody na grémiu dolní komory konat v úterý 17. října. Opoziční hnutí ANO dnes informovalo zástupce koaličních stran o tom, že do konce týdne podá návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Novináře o tom informoval před dnešním jednáním sněmovny předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, posléze to potvrdila i šéfka klubu ANO Alena Schillerová. Poslanci ANO sesbírali podpisy nutné pro vyvolání hlasování minulý týden, považují za nepřijatelné, aby ministrem vnitra zůstal předseda STAN Vít Rakušan.

Schillerová uvedla, že ji zklamal přístup prezidenta Petra Pavla a způsob, jakým reagoval na dopis předsedy ANO a expremiéra Andreje Babiše. Odbor komunikace Hradu v pátek ČTK sdělil, že prezident nemá oficiální a věrohodné informace, které by jej vedly ke změně postoje, a nic na tom nemění ani obsah Babišova dopisu.

„Pan prezident měl jednu z dalších možností přesvědčit veřejnost, že není prezidentem pětikoalice, ale všech, jak avizoval po svém zvolení. Místo toho ale spíše bohužel přesvědčil o opaku. Společně s premiérem Petrem Fialou přikryli celou korupční kauzu, nám opravdu nezbývá nic jiného než hlasování o nedůvěře vládě vyvolat,“ řekla dnes Schillerová.

Hnutí ANO už dříve uvedlo, že hlasování vyvolá, pokud bude premiér Fiala i nadále držet Rakušana ve vládě. Fiala podle ANO dosud bagatelizoval informace o tom, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Ministr vnitra tvrdil, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Zástupci koaličních stran označují avizovaný postup za legitimní, ale zbytečný s ohledem na koaliční většinu v dolní parlamentní komoře. Žádné překvapení neočekává ani Jakob. Pokusu o svržení kabinetu bude Fialova vláda čelit potřetí. Koalice má 108 poslanců, opoziční ANO a SPD dohromady 91. Nezařazeným je Ivo Vondrák, bývalý poslanec ANO.

Zdroje: